Tuin als lab

Musa Basjoo of Japanse banaan.  Foto: Gerdien Griffioen

Musa Basjoo of Japanse banaan.  Foto: Gerdien Griffioen

Het is erg druilerig weer als ik aankom in de Botanische Tuin in Delft waar het symposium ‘Tuin als Lab’ plaatsvindt. In de speciaal opgezette symposiumtent worden we hartelijk welkom geheten door Bob Ursem, de directeur van deze botanische tuin.
Medewerkers van De Botanische Tuin in Delft doen onderzoek naar de functie van planten om nieuwe technologie toe te kunnen passen voor de mens. We wandelen door het park en op verschillende plekken zijn demonstraties van biologische verschijnselen. Zo lopen we een kleine donkere ruimte in naar een opstelling waar een medewerker UV-licht richt op bewegend zeewater. De eencelligen in het zeewater lichten op als het water beweegt. Het verschijnsel heet Zeevonk en je kunt het na een warme dag aan zee in ondiep water ’s nachts waarnemen.

We zien de collectie vezels die uit planten worden gehaald. Het ons bekende touw van hennep of vlas natuurlijk maar ook vezels uit de banaan, de Musa Basjoo of Japanse banaan, waar vezels uit gehaald worden om kleding van te maken. Het is wel leuk om te melden dat deze bananensoort Nederlandse winters kan overleven. De banaan is geen echte boom, maar heeft een pseudostam waar de bladeren uit komen. De stam wordt gevormd door de bladvoeten. Deze stam sterft af in de winter maar de wortels overleven en de bananenplant loopt weer uit in het voorjaar.

In de Tuin als Lab kun je zelf proefjes doen om te onderzoeken hoe planten met elkaar communiceren en hoe planten reageren op licht of op de zwaartekracht. Maar er staan ook kunstwerken die geïnspireerd zijn op de natuur. In Delft zien we bijvoorbeeld de draaiende vorm waarin je de rangschikking van bloemblaadjes kunt herkennen. Bloemblaadjes staan vaak in een soort spiraal rond de stengel. Die stand is het meest effectief en ieder blaadje krijgt zo optimaal zonlicht. Dit zie je ook in het platte vlak van de zonnebloembodem. Alle bloemetjes staan in spiralen rond een centrale as, in de zogenaamde Fibonaccicirkels. Maar daarover schrijf ik een andere keer.

In alle botanische tuinen is de expositie ‘Tuin als Lab’ te zien tot eind oktober.

Gerdien Griffioen Tuinadvies en Ontwerp
www.gerdiengriffioen-tuinadvies.nl