Keuze van de ontwerper

De voortuin

De voortuin

Bas
De voortuin
Een net gescheiden vader belt mij. Hij is ‘between jobs’ en is zijn voortuin aan het ‘leeghalen’. Hij heeft hulp nodig en zoekt een Tuincoach. Oei” zeg ik direct. Laat alles nog even staan dan kom ik morgen bij je langs om te kijken of ik je kan helpen.” Hij wil zijn energie kwijt en de suffe bolboompjes ‘moeten’ eruit.

Hoe het ontstaat
Bas wil een wilde bloemen- en bijentuin die hij zelf gaat aanleggen met zijn jongens van 6 en 8 jaar.
De tuin ligt op het zuiden in de zon op zandgrond. Op een basisplattegrond schets ik een recht pad naar de voordeur en een slingerpad tussen de planten door om de sensatie van geuren, kleuren en vliegende insecten te ervaren. Stapelmuurtjes houdt hij ook van. We zien twee verhoogde plantvakken voor ons waarin je vanuit de woonkamer tegen de wuivende planten aankijkt.

Handen uit de mouwen
Ik vertrek en Bas zet de schets uit in de voortuin. Na twee weken vraagt hij of ik nog een keer wil komen om te kijken of de verhoudingen kloppen en om materialen uit te kiezen. We zoeken klinkers uit en grind en ik leg uit hoe je stapelmuurtjes bouwt met plantjes ertussen. Ik vertel in welke volgorde en hoe je de tuin aanlegt. We hergebruiken een aantal planten. Hij brengt bio-compost in de plantvakken zodat het bodemleven rijker wordt en de planten bij droogte niet snel uitdrogen.
Bas doet alles wat ik zeg! Mijn ideale klant.

Plantdag

Plantdag

Of ik een beplantingsplan wil maken
Na twee weken word ik weer gebeld. Is de stapelmuur goed? Beetje saai. Stapelmuurtjes maken is een vak apart, dat kan je beter samendoen. Bas heeft een biologische appelboom geplant recht voor het raam, hoogstam zodat je er onderdoor kunt kijken. Op zijn verzoek maak ik een beplantingsplan met kort en langlevende soorten die verschillen in hoogte en bloeitijden.

Plantdag
De bestelde planten neem ik mee en we zetten ze samen uit in de tuin. De soorten kriskras door elkaar. De jongens vermaken zich door over de stapelmuurtjes te lopen. Het is begin mei.

Langdurige droogte
De planten zitten er krap twee weken in als een lange droogteperiode ontstaat. Ik stuur Bas een appje met het verzoek om ‘s avonds de tuin te sproeien zodat de planten goed kunnen wortelen. Het gaat goed, maar de planten zijn door de droogte wel snel uitgebloeid.

Bollen planten in het najaar
Begin oktober kom ik met grote aantallen verwilderingsbollen voor brandende borders, die we samen uitstrooien en planten. Dit is precies wat Bas voor ogen had. Een wilde bloemen- en bollen tuin.

Groen maakt gelukkig
Bas stuurt foto’s van zijn zoons waarmee hij in de voortuin een boterham zit te eten. Ze genieten van de insecten en kleuren in de voortuin. Nu nog de enige wilde bloementuin in de straat.


Tekst en foto’s: Quiriene den Oudsten (Q Gardens)