Een Wilde Weelde-tuin wordt zo duurzaam mogelijk aangelegd. Zo zal er vaak gebruik gemaakt worden van al aanwezige materialen, planten en grond. Dat geeft immers de minste milieubelasting. Veel ‘afval’ is goed herbruikbaar:
Mooie voorbeelden van hergebruik van materialen vind je in de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern.
Hergebruik steen
Bij een renovatie van een bestaande tuin worden soms gebouwtjes of muren afgebroken en zijn paden en terras ook toe aan vernieuwing. Je kunt alles natuurlijk af laten voeren maar minder kostbaar en belastend voor het milieu is te kijken of stenen hergebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld in een stapelmuur die behalve allerlei dieren kan huisvesten ook ingeplant of ingezaaid kan worden.
Van de saaie 30×30 betontegels, die je zelfs via Gratisafhalen.nl nog niet kwijtraakt, kun je een leuk vormgegeven mozaiekpad maken. Waar je in de open ruimtes gras of een kruidenmengsel kunt inzaaien. Je oude grindtegels keer je om en combineert ze met een klinkertje.
Hergebruik hout
Ook bestaand hout uit de tuin is goed te hergebruiken wanneer je je tuin een facelift wilt geven. Delen van een bestaande schutting kun je bijvoorbeeld andersom hangen zodat de planken niet horizontaal maar verticaal lopen. Houten palen van tuinhek en pergola’s, planken van het afgebroken tuinhuis, het is allemaal opnieuw te gebruiken
Hergebruik groenafval
Een tuin geeft afval: gevallen blad, onkruid, plantenresten, grasmaaisel en snoeihout. Van dunne stammetjes en grote takken van verschillende dikte en lengte maak je een takkenril of een (takken)schutting.
Compost is een belangrijke bodemverbeteraar in een natuurrijke tuin. Houtsnippers, snoeihout en afgevallen blad kunnen heel goed op de composthoop. Een bladlaag, mulchen, beschermt gevoelige planten tegen vorst, fungeert als isolerende laag voor allerlei tuindieren, onderdrukt de groei van onkruid en houdt de grond langer vochtig na een regenbui.