In de oudste hortus van Nederlands, de Hortus botanicus in Leiden wordt het jaar van de botanische tuinen gevierd met de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’.
Het is dit jaar 200 jaar geleden dat de botanische tuin in Bogor (Java) werd aangelegd. Caspar Georg Carl Reinwardt stichtte deze Plantentuin te Buitenzorg (het huidige Bogor) op Java, later bekend als Kebun Raya Bogor (Grote tuin te Bogor). Nadat Reinwardt de botanische tuin had opgezet kreeg hij in 1819 het aanbod om aan de universiteit van Leiden de leerstoel botanie en daarmee het prefectschap van de Hortus botanicus op zich te nemen. In de tijd dat Reinwardt directeur was ondernam hij veel expedities om planten te verzamelen waarvan hij velen naar Leiden stuurde voor onderzoek. Hoewel het overgrote deel van de planten de reis niet overleefde is nog steeds een deel van de Indonesië-collectie van de Hortus afkomstig uit Java.
Vanuit dit koloniale verleden heeft de Hortus in Leiden een mooie collectie tropische planten uit Zuidoost Azië opgebouwd. De collectie carnivore planten bijvoorbeeld is echt indrukwekkend. Maar ook in de tuin zelf is Azië zichtbaar onder meer in de Chinese tuin die in 2015 is aangelegd. In deze tuin vind je planten die afkomstig zijn uit China. Sommigen daarvan worden toegepast in de traditionele Chinese geneeswijze.
In de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’ maak je kennis met Bogor en Indonesië van 200 jaar geleden, met de eerste directeur en latere prefect van de Hortus Caspar Georg Carl Reinwardt en met de Aziatische collectie die nog steeds een zwaartepunt vormt van de Hortus botanicus Leiden.
Vanaf 3 januari 2017 krijgen alle bezoekers van de Hortus een speciaal receptenboekje met de specerijen en kruiden uit Azië in de hoofdrol. Onno Kleyn schreef de recepten en de Hortus voorzag het van informatie over de specifieke planten, de geschiedenis en natuurlijk hoe je deze Aziatische planten zelf kunt kweken.
Gerdien Griffioen Tuinadvies en Ontwerp