Salone del Mobile in Milaan

Productpresentatie Buginn

Begin april was ik in Milaan in verband met de presentatie van onze Buginn, een betonelement voor bijen, op de Salone del Mobile, ’s werelds grootste designbeurs. De beurs werd aanvankelijk alleen gehouden in grote beurshallen, maar met het toenemend succes van de beurs vinden inmiddels ook door het hele centrum van Milaan presentaties plaats.

We waren te gast bij het Nederlands Paviljoen. Naast grote bedrijven als Ahrend en Desso is er ook ruimte voor bijzondere nieuwe producten, vandaar dat we werden uitgenodigd.

Oase heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Buginn tot dusver. Nadat we – dat wil zeggen ikzelf en de productontwikkelaars van Studio Uberdutch – een prijs wonnen van het Centrum voor Cement en Beton voor het eerste ontwerp, was de vraag ‘’Hoe nu verder?’’
We wilden het principe van het insectenhotel vertalen naar de moderne, infrastructurele omgeving. Maar we wisten nog niet genoeg om een definitieve versie te kunnen maken.

We hebben een prototype ontwikkeld om het principe te kunnen testen. Op een oproep in het Oase-tijdschrift van voorjaar 2016 om proefexemplaren te testen werd enthousiast gereageerd. Zozeer zelfs dat we niet iedereen hebben kunnen voorzien. Maar het is gelukt om ongeveer dertig stuks door het hele land geplaatst te krijgen.

We hebben veel deskundige mensen leren kennen die ons verder hebben geholpen. Aanvankelijk duizelig van alle informatie kwamen we daarna op een punt waarop het ons allemaal weer helder werd. In de loop van het najaar begonnen we aan een definitieve versie die op onderdelen afwijkt van het prototype. Door de uitnodiging voor de beurs kwam het proces in een stroomversnelling en moest er hard worden gewerkt om op tijd klaar te zijn.

We stonden op de buitenplaats van het palazzo op een prachtig gerestaureerd terras van ingelegde keitjes. Het palazzo is zeer beperkt open voor publiek en festiviteiten en dat is misschien maar goed ook, want koffie- en wijnvlekken blijven tot in eeuwigheid op het natuursteen te zien.

Het publiek bestond uit professionals uit verschillende disciplines, waaronder binnenhuisarchitecten en mensen uit de infrastructurele wereld. Ons verhaal over de ontoegankelijkheid van de modern bebouwde omgeving voor solitaire insecten en de noodzaak daaraan iets te doen werd door velen van hen herkend.

Het was een warm bad van aardige, geïnteresseerde mensen uit de hele wereld, waarvan een aantal wellicht iets voor ons kan betekenen in de toekomst. Men voelt zich duidelijk aangesproken door ons product want als het lukt om de Buginn in productie te nemen, dan kunnen we een bijdrage leveren aan behoud van biodiversiteit en dat is goed nieuws.
In dit licht bezien was er nog een andere grote gebeurtenis tijdens het onderhoud in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern op vrijdag 12 mei j.l. Nadat collega Bertus Kamphuis een bij met stuifmeel aan haar poten onze muur van Buginns binnen zag gaan, heb ik haar kunnen filmen toen ze weer naar buiten ging. Hoogstwaarschijnlijk een sachembij.
Het filmpje en meer informatie over Milaan staan op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/buginn

Erik Bretveld
Babako