De favoriete plant van Jeroen Aaldering

Tekst: Jeroen Aaldering

Mijn favoriete plant is de dropplant – Agastache ‘Blue Fortune’. Waarom ik voor de dropplant kies? De dropplant ruikt heerlijk zoet, anijsachtig en een vleugje drop. Wist je dat de plant zelfs eetbaar is? Daarnaast trekt de dropplant bijen en vlinders aan.

Ik ben opgegroeid op onze kwekerij in het buitengebied van Zelhem. Toen ik klein was en mijn moeder zocht op de kwekerij, liep ik vaak even langs de dropplant. Nu, jaren later werk ik er zelf, al weer drie jaar inmiddels, en geniet ik nog steeds van de heerlijke geur van de dropplant.
Natuurlijk is de dropplant niet de enige plant die heerlijk geurt.  Er zijn nog vele andere soorten zoals de citroenverbena (Lippia citriodora) of de bergamotplant (Monarda ‘Bee Happy’).

Op onze kwekerij worden zo’n 700 tot 800 verschillende vaste planten gekweekt. De planten worden allemaal van eigen kweekgoed opgekweekt.

Onze specialiteit is de elfenbloem – Epimedium. Elfenbloem is een zeer onderhoudsvriendelijke en daardoor duurzame vaste plant voor een standplaats in de (half-)schaduw.

Vroeger had ik weinig of geen oog voor alles wat er op de kwekerij plaats vond. Als je mij vroeg wat ik later zou willen worden? Dan was het snelle antwoord politieagent of gymleraar. Ik had nooit bedacht om plantenkweker te worden. Ik was altijd aan het sporten. Eerst voetballen en later kwam ik in aanraking met Survivalrun. Toen ik mijn opleiding Sport, Gezondheid en Management had afgerond wist ik niet of ik het werk binnen de sport nog wel zag zitten.

Ik besloot om mijn ouders op de kwekerij te gaan helpen, een gouden zet! Mijn idee was een half jaar te gaan helpen, echter naar mate ik meer betrokken werd binnen het bedrijf begon ik het steeds leuker te vinden. Ik krijg de ruimte om mee te denken en ontdek elke dag nieuwe dingen. Een ontzettend mooi leerproces!

Mijn moeder is de kwekerij is in 1988 gestart, altijd op biologische wijze, het is toch oneerlijk om de natuur kwaad te doen?! Onze kwekerij is ruim 15 jaar SKAL gecertificeerd. Meer dan 20 jaar wordt er op de kwekerij een plek geboden voor dagbesteding. Wij proberen deelnemers een zinvolle dagbesteding te bieden door deelnemers bij de dagelijkse werkzaamheden te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan het stekken, scheuren en zaaien van planten. Daarnaast helpen deelnemers bij het onderhoud op de kwekerij.

Wij verkopen onze planten aan de (reguliere) groothandel en op vrijdag en zaterdag aan particulieren. Onze planten zijn te koop op de biologische markt in Amsterdam en via de biologische webshop Sprinklr. Uiteindelijk willen wij zelf ook een webwinkel ontwikkelen. Al gaat er niets boven de beleving van een bezoek aan onze kwekerij. Je kunt namelijk naast onze verkoophoek ook onze volwassen planten op de moederbedden komen bekijken. 

Jeroen Aaldering www.aaldering-destek.nl

Plaats een reactie