Er komt een vijver in de volkstuin…

De vijver uitgezet, foto van Gerdien Griffioen

De vijver uitgezet, foto van Gerdien Griffioen

De vijver opmeten

Mijn opdrachtgever was erg enthousiast over het schetsontwerp! Ze zag het helemaal voor zich om op een mooie zomerdag bij de vijver te zitten en te kijken naar de salamanders, de libellen en de waterplanten. De vijver komt op de plek van de oude kapotte vijver en wordt met folie gemaakt. Met Yvonne Bruijning die de vijver gaat aanleggen, ga ik de plek opmeten. Dat valt niet mee. De tuin staat vol plantjes en je moet je voorstellen hoe het er in de nieuwe situatie uit gaat zien. Dat betekent dat ik stokken zet midden tussen de planten en dat de planten allemaal verwijderd moeten worden.

Het schorspad in de tuin moet ook verplaatst worden. We beginnen met stokken de buitenrand van de vijver uit te zetten. Een beetje meer ronding hier of een stukje smaller daar. Uiteindelijk vinden we de juiste vorm en maken de omtrek zichtbaar. De eigenaren gaan zelf de oude vijver uitgraven en het pad verleggen dat er nu ligt. De afgegraven grond wordt een mooie heuvel met stapelmuur in de tuin.

Nu de materialen uitzoeken en bestellen. Voor de maat van het folie en de onderlaag ga je als volgt te werk.

Voor een vijver van 4×2 mtr. reken ik de lengte, twee keer de diepte en 2 keer 0,70 mtr. voor de rand. Voor de breedte reken ik de breedte, twee keer de diepte en twee keer 0,70 mtr. voor de rand. Ik gebruik EPDM (rubberfolie) en een beschermvilt. Als de vijver is uitgegraven leggen we een beschermlaag van zand aan van ongeveer 10 cm. dikte. Daarop komt het beschermvilt en dan het folie.

Voor de afwerkrand verzamelt mijn opdrachtgever oude bakstenen, dakpannen en stukken flagstone. Wie weet kunnen we ook de houtstronken die in haar tuin liggen nog een plekje aan de rand geven. Ik denk vast na over de zuurstofplanten die meteen na de aanleg in de vijver gezet worden. En hoe komen we aan water op een plek zonder stromend water in de buurt en met een niet zo schone sloot achter de tuin? Dat wordt nog een behoorlijke puzzel.

Gerdien Griffioen Tuinadvies en Ontwerp