Speerdistel met rijp, foto van Emiel Versluis
Werk aan de winkel…
Hopelijk ben je niet overvallen door de vroege vorst eind november.
Het is voor het eerst in deze eeuw dat het in november, feitelijk nog in de herfst, zo koud is. Er zijn sowieso veel weerrecords gesneuveld in 2016, maar dat terzijde.
Vorst betekent altijd werk aan de winkel.
Wat moet je doen om te zorgen dat in de tuin alles goed gaat? Hier zijn een paar tips.
- Haal alle niet vorstbestendige planten naar binnen. Vaak zijn dit kuipplanten, maar denk ook aan bepaalde kruiden zoals citroenverbena. Zet de planten in een vorstvrije schuur of in een kamer met een lage temperatuur. Zet ze liever niet op kamertemperatuur, dan gaan ze niet in winterrust.
- Vaste planten in de volle grond die niet heel erg vorstbestendig zijn, dienen ingepakt te worden. Dit kan bijvoorbeeld met jute of vliesdoek. Denk dan aan Cortaderia selloana (Pampasgras) de eerste jaren na aanplant, of de Kniphofia (vuurpijl).
- Hopelijk heb je de dahlia’s al uit de grond gehaald anders is het nu misschien te laat; bewaar deze droog en vorstvrij.
- Sluit je buitenkraan af en laat ook de buitenleiding leeglopen, anders bevriest deze alsnog. Dit kan eenvoudig met de heveltechniek.
- Heb je een pomp bij een waterelement of vijver? Haal deze dan ook naar binnen.
- Denk ook aan de kikkers en andere amfibieën in je (stads)vijver. Zorg dat er een wak blijft door er bv een stok in te zetten en deze dagelijks heen en waar te halen. Of de eenvoudige tip van Ruurd van Donkelaar te volgen en maak zelf een ijsvrijhouder. De meeste planten hebben niet zo’n moeite met vorst, maar wel met bevroren grond in combinatie met harde oostenwind. Groenblijvende heesters zoals Camellia kunnen dan geen vocht opnemen, maar verdampen wel vocht. Uiteindelijk leidt dit tot bladverbranding. Vriest het heel hard en waait er een harde oostenwind? Pak deze heesters dan ook in.
- Wat doe je als het sneeuwt? Laat de sneeuw gewoon in de borders liggen. Dit is een natuurlijke bescherming tegen vorst. Ligt er sneeuw op je gazon? Loop er dan niet overheen, ook niet als het gazon echt bevroren is. Het gras beschadigt door de druk van je voetstap en dat kan leiden tot kale plekken in het voorjaar.
- Als laatste tip ontzenuw ik een fabeltje: Door de vorst vriezen veel bodeminsecten doodâ€. Dit klopt niet, want de larve van de Taxuskever bijvoorbeeld, kruipt net zo diep de bodem in totdat hij op een vorstvrije plek komt. Andere insecten, bijvoorbeeld muggen, maken antivries aan zodat ze niet kunnen bevriezen.
Een mooie winter toegewenst!
Joost van der Spek, Manos Verdes