2017, Het jaar van de botanische tuin

Foto van de site van Hortus botanicus Amsterdam

Foto van de site van Hortus botanicus Amsterdam

2017 wordt het jaar van de botanische tuin. Botanische tuinen zijn de plantenmusea van tegenwoordig. In een hortus botanicus vind je planten van uiteenlopende herkomst. Sinds ik rondleider ben in de Hortus botanicus in Amsterdam is er een wereld voor me opengegaan over de diversiteit aan planten en over de waarde die zo’n tuin heeft voor ons. Met ons bedoel ik ontwerpers, hoveniers en geïnteresseerde plantenliefhebbers.

In de hortus tref je de geschiedenis van de medicinale planten aan, zowel van inheemse planten als van exoten met medicinale werking. Er staan collecties van planten die je kunt toepassen in je ontwerpen, bijvoorbeeld de collectie grassen, hortensia’s, maar ook stinzenplanten en inheemse wilde planten. Er zijn kleine biotopen ingericht waarvan je meer leert over de samenhang tussen planten en de bodem. En ja, natuurlijk staan er veel bijzondere exotische planten, waardoor je een beter beeld krijgt van de historie van Nederland en de rol die de VOC heeft gespeeld bij de verspreiding van kruiden en specerijen over de wereld. Wat je ook mag vinden van ons koloniale verleden, feit is dat we nu gebruik kunnen maken van deze planten en dagelijks kunnen genieten van een kopje koffie of zwarte thee.

Graag wil ik jullie in de loop van 2017 meenemen op een excursie door de Hortus botanicus in Amsterdam. Op deze excursie maken jullie kennis met de tuin en ik wil jullie graag laten zien dat in de Snippendaaltuin met medicinale planten er veel te beleven is aan planten en hun bestuivers, van wilde bijtjes tot zweefvliegen en vlinders. Een wandeling langs de kroonjuwelen en een bezoek aan de drieklimatenkas horen er natuurlijk ook bij. De drieklimatenkas is prachtig vormgegeven en bevat een subtropische-, een tropische- en een droge klimaatzone. En lekker lunchen kun je in de Oranjerie in de Hortus.

In volgende nieuwbrieven lezen jullie meer over de invulling van de excursie. Ik hoop jullie interesse alvast gewekt te hebben.

Gerdien Griffioen Tuinadvies en Ontwerp