Keuze van de ontwerper: een bloemrijke voortuin

Tekst door Moniek de Bakker van Tuin van de buren

Onze kennismaking begint goed: er moet nog een telefoontje afgehandeld worden maar ik kan wel alvast in de achtertuin plaatsnemen. Het is midden in corona-tijd dus als het weer het maar even toelaat zitten we buiten. Ik sta in de deuropening van de woonkamer, werp een blik op de tuin, mompel afkeurend ‘kunstgras’ en als kers op de taart volgt ook nog een schamper lachje. Ondertussen vraag ik me af hoe deze achtertuin valt te rijmen met de wens van de opdrachtgevers: een insectenvriendelijke en bloemrijke voortuin. Het schampere lachje is opgemerkt, we kijken elkaar even ongemakkelijk aan en dan volgt er een smakelijke lach. En uitleg waarom dat gras er ligt. Een leuke samenwerking is van start.

Een korte situatieschets vooraf: een redelijke grote voortuin met bijna geen beplanting. Er staan wat zielige hortensia’s en verder alleen maar zand. De tuin wordt gebruikt als een groot olifantspad, iedereen neemt de kortste weg en loopt er dwars doorheen. De tuin loopt af naar de straat waar, op de rand van de stoep, een enorme beuk staat. Zijn boomwortels reiken tot ver in de tuin.


De wensen
Een leuke uitdaging want de opdrachtgevers willen een vrolijke, weelderige insectenvriendelijke bloemrijke voortuin. En dat terwijl de beuk al het water opslurpt en de voortuin deels in de schaduw ligt. Het regenwater mag afgekoppeld worden en zoveel mogelijk de tuin in gebracht.
Er komen regelmatig vriendjes en vriendinnetjes spelen die met de fiets komen. Dat levert een heel wagenpark aan fietsen op. Die worden nu vlak voor het huis of gewoon in de voortuin ‘geparkeerd’ maar dat moet straks anders.

Het ontwerp

Deze bloemrijke voortuin, een paradijs voor insecten, heb ik samen met Anthonet van Bergenhenegouwen van Bloemen in de tuin ontworpen. We werken regelmatig samen want 1+1=3. Ik vind het fijn om met collega’s samen te werken, projecten te ontwikkelen en activiteiten te ondernemen.

Om te voorkomen dat de beplanting (te) veel last gaat krijgen van het wateropslurpend vermogen van de beuk, hebben we twee verhoogde borderbakken van tufsteen bedacht. Tufsteen is een poreuze steensoort. Dankzij gaatjes in het steen neemt het makkelijk water op waardoor plantjes de kans krijgen zich te vestigen in de muur. Een ander belangrijk voordeel van de verhoogde borderbakken is dat we goede grond kunnen gebruiken waardoor de plantkeuze groter wordt. Anthonet heeft een bloemrijk, insectenvriendelijk beplantingsplan gemaakt met inheemse planten in de hoofdrol.

Hemelwater afkoppelen
Tussen de twee borderbakken loopt een kiezelpad dat tevens dienst doet als wadi. Het regenwater verdwijnt daardoor niet in het riool maar rechtstreeks in de grond. De regenpijp bij het huis komt uit in een cortenstalen plantenbak met moerasplanten. In het Engels heet zo’n bak een Flow-through planter box. Moeten we nog eens een mooie Nederlandse term voor bedenken. Via de cortenstalen waterbak loopt het regenwater, via een drainageslang ondergronds naar de wadi.

Het fietsenprobleem bij huis hebben we opgelost met een parkeerplaats aan de straatkant. En wat is er nou leuker dan je fiets parkeren in een boomstam!

Moniek de Bakker van Tuin van de buren

1 gedachte over “Keuze van de ontwerper: een bloemrijke voortuin”

Plaats een reactie