Hoe kunnen we omgaan met onze tuin als het steeds droger en warmer wordt?
Het begint natuurlijk met de gangbare zaken, die je vast al doet. Een vitale bodem met bedekking door volledige begroeiing, mulch of gravel. Zorg daarnaast dat het water dat valt, zo lang mogelijk in je tuin blijft. Door zo min mogelijk te bestraten, groene daken te combineren met het afkoppelen van het hemelwater en verzamelplekken in je tuin te creëren.
Als het hiermee niet lukt om rozen, Phloxen, Dahlia’s en Delphiniums weelderig te laten groeien en je gazon groen te houden, dan zijn er vele oplossingen te bedenken.
Als eerste: Waarom nog een gazon in stand houden? Een strak gazon past vooral bij een vochtig klimaat. Je gazon helemaal eruit halen en vervangen door droogte-bestendige planten is een manier waar de Zuid-Franse kweker Olivier Filippi al jaren voor pleit.
Ten tweede: Het aanpassen van de beplanting.
In Essex, Engeland, ligt in Beth Chatto’s garden al sinds 1990 de experimentele Gravel Garden met droogteresistente planten op zandgrond. In Zweden bewijst Peter Korn dat het mogelijk is om mediterrane en warmteminnende planten van over de hele wereld gezond te laten groeien. Hij creëert de (zeer) specifieke omstandigheden die nodig zijn en zet daarna planten met kaal gespoelde wortels zonder voeding in arme zandgrond.
In deze tijd van vaste plantenorgies lijkt het misschien terug naar af, maar probeer ook weer eens te combineren met heesters. Bijvoorbeeld Amelanchier, Berberis, Buddleja, Hibiscus, Juniperus en Liguster. Die geven veel structuur, wortelen dieper en kunnen daardoor makkelijker overleven.
In ons klimaat is de schaduw die ze geven ook al snel vocht brengend.
Het overleven van planten in een mediterraan klimaat betekent vaak dat ze afsterven in de zomer om zichzelf te beschermen. Net als veel bloembollen en knollen die geschikt zijn. Daardoor zal een droge tuin al snel een piek in het voorjaar hebben.
Structuur en combinaties maken kan ook met grassen zoals Stipa barbata, Festuca glauca en Helictotrichon sempervirens. Stipa tenuissima is prachtig, maar zaait zich enorm uit. Gelukkig zijn de zaailingen goed te herkennen en makkelijk te verwijderen. Je voorkomt veel zaad door de plant af te knippen op het goede moment, vlak voordat ie uitgebloeid is (augustus). Hij komt meteen terug met frisgroen blad.
Beeldbepalende planten zoals Yucca kunnen ook goed. Deze komt uit de Mexicaanse woestijn maar is flexibel genoeg om zich hier ook prima te handhaven. Hoewel we voor dit soort majestueuze indrukken ook gewoon de inheemse Verbascum kunnen laten staan.
Kleur houden ná de bloeiperiode kan ook door gebruik te maken van een serie van laagblijvende sedums, met allemaal een andere bladkleur: Sedum hispanicum, S. oreganum, S. aizoon of S. acre ‘Aureum’.
Een hele snelle makkelijke stap naar warmteminnende beplanting is kijken naar het uiterlijk. In de serie succulenten (cactussen) is van alles te vinden.
Veel mediterrane planten hebben grijs blad. Je kan kiezen uit: Lavandula (gebruik die eens los en knip niet elk jaar terug!), Eryngium, Echinops, Stachys (byzantina), Rosmarinus, Anaphalis, Perovskia, Salvia, Tanacetum, Sedum, Santolina en Artemisia.
Kijk wel goed welke variëteit je toe kan passen in jouw specifieke situatie.
Sommige planten zijn heel lenig, maar anderen toch kieskeurig of dwingend op een bepaald gebied: (hoeveelheid) vorst die verdragen kan worden; wanneer welke droogte (voorjaar, zomer, winter?); natte voeten in de winter; Ph-waarde; zon/schaduw op bepaalde tijd van de dag.
In het algemeen kan je wel stellen, dat hoewel kalkminnend, deze planten het ook goed doen op zure gronden.
Connie Ettema (tekst en foto’s)
Connie Landscaping