Tuin de Kluit, Amsterdam Oost, voormalige parkeerplaats

Tekst: Hanneke van Marseille – Tuinen van Marseille

Toen de vraag kwam of ik een tuin wilde toelichten voor de Wilde Weelde- nieuwsbrief moest ik meteen aan deze tuin denken. Vooral omdat ik hoop dat deze opdracht hét voorbeeld is van hoe een bedrijventerrein met te veel bestrating, kan veranderen in een bedrijfstuin. Alle lof dus voor de opdrachtgevers!

Caroline Pluvier vroeg mij dit ontwerp over te nemen van. Zij is ook Wilde Weelde lid.

Het is altijd spannend een opdracht van iemand over te nemen. Ik durfde het aan omdat het een heel leuke opdracht is. Deze voormalige parkeerplaats van een kunstenaarscollectief ligt midden in een gebied met bedrijven met uitsluitend volledig dicht bestrate ‘voortuinen’.

De eigenaren besloten dat het terrein volledig tuin moest worden. De metro stopt 200 meter verder en  Amsterdam is op fietsafstand. Een deel van de bestrating moest blijven in verband met levering van materialen, vervoer van kunstwerken etc. Er hoefden nog maar 2 auto’s geparkeerd te kunnen worden.

Er moest wel ruimte blijven voor samenkomsten. Bij dit kunstenaarscollectief werken meerdere mensen en dat betekent dat af en toe veel personen tegelijkertijd gebruik maken van de buitenruimte.

Om het zo groen mogelijk te maken moesten we de hoogte in. Hoog genoeg voor levering met een vrachtwagen. Dat hebben we gerealiseerd door een grote pergola te bouwen die we naar de zijkant doorgebouwd hebben om de naast gelegen hoge gebouwen aan het zicht te onttrekken. Tegen deze pergola groeien klimplanten; Lonicera, Wisteria, Clematis etc. Door deze weelderig begroeide overspanningen is het terras ook meer omsloten. Het terras heb ik omrand met verhoogde plantenbakken van oude, gebroken trottoirtegels en gestapelde onbehandelde eikenhouten bielzen. Op de bielzenrand kunnen mensen zitten. Zodoende zijn er altijd voldoende zitplaatsen en hoeft er niet gesleept te worden met tafels en stoelen als er iets te vieren valt.

Achter de verhoogde borders heb ik gekozen voor deels inheemse beplanting, dáár mag het allemaal verwilderen. De lelijke hekken die rondom de hele tuin staan hebben we bekleed met schapenhek en de klimplanten zullen deze omheining met groen bedekken.

De verhoogde plantenbakken zijn gevuld met kruiden, bollen, diverse soorten vaste planten en drinkbakken voor vogels. Deze worden dagelijks gevuld.

De entree wordt omsloten door twee borders aan weerszijde van de inrit en links staat een flinke compostbak. Takkenrillen functioneren als afscheiding tussen de twee overgebleven parkeerplaatsen en de borders. De gevels laten we begroeien met Parthenocissus en een druif.

In de loop van de tijd valt er nog meer te verbeteren. Zo hebben we de regenpijpen niet afgekoppeld. Maar dat gaat alsnog gebeuren.

De foto’s zijn gemaakt vlak na de aanleg. De tuin ontwikkelt zich voorspoedig.

Plaats een reactie