Er komt een vijver in de volkstuin…

Het ontwerp

Of ik een tuin wil ontwerpen in een volkstuinencomplex? De klant vraagt me dat omdat ze een tuin heeft daar, niet van moestuinieren houdt maar wel meer wil genieten van haar tuin en het tuinhuisje op het complex. Ik kom kijken op een ijskoude vrijdagmorgen. We zitten buiten, voor het tuinhuisje te praten over haar wensen en we inventariseren de mogelijkheden van de tuin. Het moet natuurrijk worden en de vraag is wat er met de (kapotte) vijver moet gebeuren. Het is zo’n mooie plek dat ik voorstel om de plastic bak weg te halen en een natuurrijke vijver te maken met een glooiende oever.

En daar wordt mijn klant blij van. We meten de tuin samen op en als ik op mijn fiets terug rijd merk ik pas dat ik hele koude voeten heb van het ‘gezellig anderhalf uur’ buiten zitten.

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerp van de vijver? De ligging is ideaal: er is minimaal 6 uur zon per dag en er is voldoende ruimte een vijver van zeker 3 x 3 mtr. Waar komt de moeraszone? Hoe steil mag de glooiing zijn? Maximaal 25% lees ik in mijn vakboeken. Voor libellen en amfibieën is de glooiing belangrijk. Ze kunnen gemakkelijk de vijver uitkruipen en op de glooiing kun je verschillende planten poten die boven het water uitsteken en de libellen steun geven om uit hun cocon te komen. Welke waterzones maak ik nog meer in de vijver? Op deze oppervlakte maak ik twee dieptes, eentje van 30 cm en een kleine diepere bak van 70 cm. Opgeteld kom ik dan op een diepte van ongeveer één meter, daar kunnen de kikkers in de winter in de modder overwinteren.

Een schets is nodig om de klant een beeld te geven van de tuin met de nieuwe verhoudingen en de vormen van de vijver, maar ik maak ook doorsnedes om de verschillende dieptes goed uit te beelden voor mijn klant.

Ook vraag ik vast bij collega’s na wie de vijver kan aanleggen, want hulp heb ik daar zeker bij nodig. Nu snel een afspraak maken met mijn klant om het schetsontwerp te bespreken.

Gerdien Griffioen Tuinadvies en Ontwerp.