De keuze van de kweker

Geranium 'Azure Rush'. Foto: Onno Zonneveld

Geranium ‘Azure Rush’. Foto: Onno Zonneveld

Geranium ‘Azure Rush’


Wij kweken al 20 jaar onze vaste planten op een duurzame manier. Onze kwekerij vind je in Heerhugowaard-de Noord in Noord-Holland.

Voor ons is het logisch om mét de natuur te werken en daarmee leveren we oersterke kwaliteitsplanten die tegen een stootje kunnen! We kweken met een eigen potgrondmengsel, gebruiken uiteraard geen bestrijdingsmiddelen en alleen organische meststoffen. Voor de bestrijding van ziektes en plagen passen we lavameel en extracten van Heermoes, Brandnetel en Smeerwortel toe. En dat werkt!

In de loop der jaren zijn vele vaste planten de revue gepasseerd. Sommigen waren blijvertjes en anderen verdwenen op de composthoop omdat ze uiteindelijk niet voldeden aan onze eisen. Graag vertel ik over enkele favorieten en dat zijn zonder uitzondering zeer sterke soorten, die lang bloeien. Ik breek graag een lans voor de ooievaarsbek Geranium ‘Azure Rush’. Deze heeft prachtige blauwe bloemen met wit hart en een rankende manier van groeien.
Helaas heeft de laatste jaren de G. ‘Rozann’ in haar populariteit veel andere soorten overschaduwd en mijns inziens onterecht! De ‘Azure Rush’ wordt ongeveer 30 cm hoog en is dus een prima plant vooraan in de border. Het is een goede bodembedekker en onderdrukt daarmee onkruid; een groot voordeel van deze fraaie plant.


Een andere topper in het assortiment is Persicaria ‘Dark Red’, een goede bijenplant en voor een duizendknoop een compact groeiende soort. Voor grote oppervlakken en in gemeenteperken worden Persicaria amplexicaulis soorten de laatste jaren vaak gebruikt. Waar de gewone soort Persicaria hoger wordt, licht woekert en nog weleens wil omwaaien, is de ‘Dark Red’ een prima vervanger. Sterk en winterhard tot -20 graden (nachtvorst wil jong blad nog wel eens beschadigen) en heel lang bloeiend van juli tot ver in oktober. Wat een plaatje en een goed combineerbare kleur!

Oei, nee hoor, ik wil geen Guldenroede meer in mijn tuin, die woekeren als een gek!”. Dat horen we regelmatig als we mensen vol enthousiasme wijzen op Solidago ‘Loysder Crown’. Nu zijn vrijwel alle Solidago’s geel, maar dat wil niet zeggen dat ze zich allemaal hetzelfde gedragen….
De citroengele ‘Loysder Crown’ bloeit overdadig in pluimen en is een van de mooiste soorten. Hij bloeit in augustus en september en wordt tenminste een meter of hoger, afhankelijk van de grondsoort en hoeveelheid zon. Van woekeren is geen sprake, de plant breidt zich slechts licht uit vanaf de basis en verspreid geen zaailingen. Bovendien is het een zeer stevige plant die meestal geen steun nodig heeft en buitengewoon gezond is. Heel veel bijen en insecten zijn er dol op.
Deze Solidago staat goed in een ‘hot border’ naast de gelijktijdig bloeiende oranje Crocosmia, de dieprode Persicaria en de donkergele Rudbeckia. Maar ook naast paars en blauw steelt de Solidago de show.

Nico Zonneveld
Nico Zonneveld, kwekerij van bijzondere planten