De favoriete plant van

Gevonden
Gevonden

Wilna Kuipers

Mijn favoriete plant is een plant die ik heb gespot, gevonden, gekregen of gered! Het probleem is dat ik niet kan kiezen, er is te veel moois om me heen. Dat begon al met het uitzaaien van het vogelvoer vroeger bij ons thuis: alle zaden in een potje doen en verbaasd staan over de kluwen die eruit naar boven kwam. In de loop van de jaren werd het alleen maar erger, vooral toen ik mijn werk als hovenier en later als tuin- en landschapsontwerper ging combineren met werken bij een kwekerij of tuincentrum. Wat ik mee naar huis mocht nemen, werd in diverse tuinen geplant, zowel bij mijn klanten als in mijn eigen tuin. Daarbij heb ik ook nog een ‘landje’ op een volkstuincomplex, waar ik naar hartenlust kan experimenteren. In de loop van de jaren leerde ik steeds meer over de herkomst en biotopen van planten en over het belang van inheemse soorten voor een goede biodiversiteit. Mijn liefde voor gecultiveerde planten bleef echter onverminderd groot. Mijn beplantingsplannen bestaan dus altijd uit een fijne mix van in- en uitheemse soorten. En welke zijn dat dan wel? Ik begin altijd met de houtige gewassen, vaak soorten die goed in ons huidige klimaat passen én die geschikt zijn voor die speciale plek bij die speciale klant. Bomen en heesters met mooi blad, een rijke bloei, lekkere vruchten of een opvallende herfstkleur, bijv. het Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Er bestaat ook een Europees krentenboompje (Amelanchier ovalis), maar dat is minder makkelijk verkrijgbaar. Mijn favoriete heester op dit moment is de zgn. zevenzonenboom (Heptacodium miconioides). Laat bloeiend (september) met losse witte bloemen, en zaaddozen die prachtig verkleuren naar oudroze. O ja, en fijn voor de bijen natuurlijk… Om alle verticale plekken die ik maar kan vinden te bedekken, plant ik vaak onze inheemse kamperfoelie (Lonicera periclymenum). Sterk en geurend. Maar dan! De gecultiveerde planten! Rozen, clematis, jasmijn, druif, kiwi, wilde wingerd: het kan niet op. Vooral op mijn landje groeien en bloeien veel van dit soort vondelingen. Heel leerzaam én een feest van geur en kleur.
Gezaaid
Gezaaid
Daarna kies ik de vaste planten, kruiden, bloembollen, varens, allemaal al naar gelang hun oorspronkelijke standplaats. Het is leuk om te spelen met planten die zich uitzaaien, zoals de bosaster (Aster divaricatus), moerasspirea (Filipendula ulmaria), ooievaarsbek (Geranium nodosum) of de tweejarigen als vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) en teunisbloem (Oenothera biennis). Met de experimentele planten is het wel altijd even oppassen. Zo heb ik lang spijt gehad van de stekjes van de koeienoog (Telekia speciosa) die ik mee naar huis nam. Het heeft me jaren gekost om deze invasieve zaaier in bedwang te houden, net zoals het knoopkruid (Centaurea jacea) of de dagkoekoeksbloem (Silene dioica). Maar als je eenmaal weet hoe de planten zich gedragen, kun je er leuke effecten mee bereiken, zelfs op moeilijke plekken. Dus… mijn favoriete plant is gewoon de juiste plant op de juiste plek! Ik hoop dat ik na dit redelijk gecultiveerde relaas nog lid mag blijven van Wilde Weelde. In ieder geval doe ik de naam wel eer aan… Tekst en foto’s: Wilna Kuipers Wilna Kuipers Tuinwerk