2016, het jaar van…

Pronkboon; bron Wikipedia

Pronkboon; bron Wikipedia

de boon

Het werd me pas duidelijk toen ik de eetcolumn las in de NRC over het Jaar van de peulvrucht. Er stond een lekker recept in van bonen. Eindelijk ‘een jaar van’ met zowel natuurnieuws als voedselnieuws!

De FAO heeft in november het internationale Jaar van de Boon uitgeroepen. Het wordt een jaar vol wereldwijde initiatieven voor de erkenning van al het goede van de boon als voedingsmiddel. In Nederland is hiervoor het initiatief de Blije Boon in het leven geroepen. Kijk eens op www.blijeboon.nl.

Waarom dit jaar van de Boon? Als we het over bonen hebben, dan moeten we eigenlijk spreken over peulvruchten, want peulvruchten is de verzamelnaam voor onder andere erwten, bonen, linzen, pinda’s en kiemgroenten. Het zijn zaden van de planten die behoren tot de Vlinderbloemigenfamilie.

Bonen zijn niet alleen heel lekker om mee te variëren maar ook erg gezond. Voedingskundig zijn bonen een van de beste producten van moeder aarde: ze zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten.

Ik herinner me dat in mijn jonge jaren we heel veel Chili con of sin carne aten en dat ik in de loop van de tijd alleen maar minder bonen ben gaan eten. Erwtensoep vond ik als kind vreselijk vies maar toen ik rond mijn 20e weer eens de soep proefde was ik verkocht en nu maak ik jaarlijks zeker een keer een flinke pan erwtensoep.

Bonen zijn gemakkelijk te telen. Leg na de IJsheiligen, dus na 10 mei en voor 20 juli, bonen in de bodem van een stukje (moes)tuin. Ze kiemen snel en maken mooie lange stengels die zeker een steuntje nodig hebben. Voor de bodem zijn bonen een bron van stikstofbinding. Heb je een lege tuin, dan is het handig om het eerste jaar bonen te kweken om de bodem te voorzien van stikstof. En in menig tuinontwerp zou een aantal bonenstaken een mooi verticaal element kunnen vormen. De oranje bloemen van de pronkboon Phaseolus ’Scarlet runner’ vormen een mooi kleuraccent in de border. Ook voor insecten zijn bonen bloemen aantrekkelijk. Hommels bijten wel graag een gaatje in de bodem van de bloem om beter bij de nectar te komen.

Klimmende rassen met een specifieke sierwaarde zijn:

‘Painted Lady’; met rood-met-witte bloemen.

‘Celebration’; bloeit zacht rose.

‘Riley’; bloeit zalmrood.

‘Sun Bright’; heeft rode bloemen met een goudkleurig blad.

Doe ook mee met het jaar van de boon. Zet een rijtje bonen in je (moes)tuin!

Gerdien Griffioen Tuinadvies en ontwerp