Schouten’s kruiden

Sandra en Evert

Sandra en Evert

In Boskoop bevindt zich een bijzondere plantenkweker, Schouten’s Kruiden. Deze biologische kwekerij richt zich op zelfgekweekte, onbespoten kruiden en heeft een bescheiden maar bijzonder assortiment vaste planten speciaal voor bijen en vlinders.

Sandra en Evert zijn de eigenaren van deze biologische kwekerij. Beiden hebben een schat aan ervaring opgedaan bij reguliere kwekerijen en van hun hobby hun werk gemaakt.
Het verhaal begint bij Sandra. Ze kreeg genoeg van de dagelijkse hectiek op haar werk en toen de halve hectare grond achter hun huis vrij kwam was de stap snel gezet. Sandra begon haar kwekerij naar haar eigen visie: onbespoten vaste planten en kruiden, zonder kunstmest en met eigen stekmateriaal en zaaigoed. Samenwerken mét de natuur in plaats van tegen de natuur in. Kwekers uit de buurt keken wat raar op, haar plan zou volgens hen weinig kans van slagen hebben.

Ondertussen bleef Evert werken bij de kwekerij waar hij al jaren in dienst was, iemand moest in de winter een belegde boterham kunnen verdienen. Het plan was om na vijf jaar samen hun eigen kwekerij te runnen. Maar al na drie jaar besloten ze samen het diepe in te duiken. De bijzondere vaste planten maakten plaats voor speciale bij- en vlinderplanten en het assortiment onbespoten kruiden werd uitgebreid. Op het hoogtepunt in het seizoen heeft Schouten’s Kruiden 200 verschillende soorten kruidenplanten staan.

De particuliere klant

Wat begon als een spannend avontuur is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf. Schouten’s Kruiden levert aan diverse bedrijven en verkoopt aan particulieren.

Juist de particuliere klant is voor hen belangrijk. ‘Er is nog zoveel uit te leggen’, vertelt Sandra. ‘Mensen denken dat de Lavendel in april al bloeit, want dat zien ze in het tuincentrum. Als de klant in die periode op de kwekerij rondloopt bloeit de Lavendel nog helemaal niet. Dan is een verhaal bij de plant erg belangrijk. Onze planten bloeien wanneer ze van nature bloeien. ’De planten groeien op hun eigen tempo met behulp van plantaardige voeding. Er wordt gebruik gemaakt van biologische potgrond die ze zelf hebben samengesteld en de planten krijgen de tijd om af te harden. ‘De klant krijgt een plant met een mooie kluit, die het ook goed blijft doen in hun eigen tuin en die tegen een stootje kan’, aldus Evert.

De kwekerij

De kwekerij

In de loop van de tijd zijn diverse stukken van hun halve hectare grond aangepakt. Er is een mooi houten kantoor annex winkel gekomen, een groot terras met pergola en lange tafel om heerlijk aan te zitten met een kop kruidenthee. ‘Soms komen mensen hier onthaasten’, vertelt Sandra, ’ze komen gehaast binnen en na enige tijd bellen ze hun volgende afspraak af om nog even te blijven genieten van de rust van de kwekerij’.

Er is een ecotoilet en op het terrein zijn diverse houtstapels en insectenhotels te vinden. Vogels komen er graag en helpen Sandra en Evert met de rupsen en andere insecten. Het enige wat ze nog zelf moeten doen is een rondje slakken en torretjes vangen. Er zijn al ringslangen gesignaleerd en de natuurlijke schutting biedt plaats aan veel vogelnesten. Veel materialen worden hergebruikt. Zo mag de stam van de omgewaaide kastanjeboom op zijn eigen tempo vergaan met behulp van insecten en mooie grote paddenstoelen.

Door hun verhaal en eerlijke antwoorden komen van heinde en verre mensen naar Schouten’s Kruiden. Evert vertelt dat er soms klanten komen die een uur hebben gereden om speciale kruidenplantjes te komen halen. Uitbreiden willen ze niet, een goed product leveren staat voorop. ‘De klant moet de plant zien, je kunt geen plant van een plaatje op internet kopen. Vandaar dat wij geen webshop willen’, aldus Evert.

Wel is Schouten’s Kruiden te vinden op diverse beurzen. Ze stonden op de Gardenista en staan binnenkort op Bingerden. Een mooi moment om het verhaal over die mooie vaste bijen en/of kruidenplant van ons nieuwe Wilde Weelde-lid te zien en te horen.


Lisette Gordijn (Willemstein Hoveniers)