Floriade; de golvende bank

Tekst: Machteld Klees en Ivo de Vries Foto’s: Aart Hartog

Het hoofdontwerp van de Wilde Weelde tuin op de Floriade is een grote cirkel met daarbinnen een spiraalvorm. De cirkel en spiraal staan voor de natuurlijke kringloop en perfectie. Om die te bereiken formuleert Wilde Weelde 7 uitgangspunten die we uitdragen als ondernemers, ontwerpers, kwekers, hoveniers: de bodem is de basis, planten maken de tuin, we stimuleren biodiversiteit, werken gifvrij, klimaatbestendig & duurzaam en hergebruiken zo veel mogelijk materialen.

In de tuin staat een eik. Als je verder loopt over het pad, dat ook toegankelijk is voor bezoekers in een rolstoel, dan kom je bij een bank gemaakt van tegels. Daar kun je genieten van het uitzicht op de skyline van Almere, of terugkijken op het intieme groene ‘stadsplein’.
Het is een echte blikvanger in de Wilde Weelde-tuin, deze golvende bank. Vanaf het moment dat de Floriade opende is het een geliefde selfiespot. Veel bezoekers zijn ook nieuwsgierig naar de constructie. Een van de bedenkers van de golvende bank is Ivo de Vries, eigenaar van Gardening Angels.

Een korte kennismaking met Ivo de Vries:
Waar ben je geboren Gouda
Burgelijke staat getrouwd met Gemma en we hebben 3 kinderen: Zomer, Oek en Hinde
Woont in Houten
Opleiding Hoveniersopleiding in Breda,  GLR IN Frederiksoord en tuintherapie aan de HU in Amersfoort 
Eerste baan toen ik 14 was werkte ik wel 20 uur per week bij een boomkweker
Sport ooit volleybal, nu hovenieren
Vervoermiddel oldtimer Hanomag vrachtwagentje en een nieuwe bus met aanhanger. Helaas was elektrisch nog niet toereikend
Boek  ‘Misschien wisten zij alles: 313 verhalen over de eekhoorn en de andere dieren’ van Toon Tellegen. Dierenverhalen waarbij je gebaande paden verlaat
Film  FightClub (ik blijf een jongen)
Muziek De Kift. Persoonlijk uitgeroepen tot huisband van de Wilde Weelde
Onmisbaar inspirerende collega’s en kunstenaars:  Hundertwasser & Theo Jansen met zijn strandbeesten

Machteld Klees (tijdschrift Oase) interviewde Ivo de Vries over de tegelbank, voor het zomernummer (2022) van tijdschrift Oase. Het interview kun je hieronder lezen

Hoe kwamen jullie op het idee?
We wilden een bank die in de spiraal paste. Eigenlijk was het de bedoeling dat er een houten bank kwam. Het ontwerp schoot niet op, toen Emiel Versluis (hoofdontwerper Wilde Weelde tuin) met een schetsje kwam waaruit deze bank ontstond. Dat was een mooi proces, ik noem het ‘intercreativiteit’ als je samen verder komt dan alleen.

Hoe maak je zoiets?
Onder de bank ligt een fundering van stelconplaten. Hierop hebben we een mal gebouwd waar we zand in hebben gestort. Dat is speciaal zand dat zich sterk verdicht en hard wordt. Het liet zich goed in vorm brengen, glooiend maken, harken, aantrillen enzovoorts, net zolang tot de vorm van de bank goed was. Dat was heel belangrijk om de eerste laag tegels goed te kunnen leggen. Op de laagste punten werden sleuven gemaakt en met metselwerk een verbinding met de fundering. De bank is nergens helemaal vlak, waardoor water snel opzij wegloopt en het niet blijft staan. De eerste laag tegels werd los op het zand gelegd. Daarna werd laag na laag op elkaar vastgelijmd. In totaal bestaat de bank uit zeven lagen tegels.

Aanleg fase


Voor de te gebruiken tegellijm kregen we advies. De tegels kwamen van een bedrijf waar ik weleens overtollige partijen materiaal haalde. Ze hadden deze partij ‘winkeldochters’ en ‘b-keuze’ in de aanbieding, maar ze zijn prachtig. Als het lelijke tegels waren geweest was ik er niet aan begonnen. De techniek van de bank is gebaseerd op een eeuwenoude bouwwijze, het ‘tamboerijngewelf’ of de ‘Catalaanse’ boog. Deze bouwwijze stamt uit de Middeleeuwen en werd ontwikkeld in het Spaanse Catalonië. Door dunne lagen tegels op elkaar te plakken kunnen opvallend sterke boogconstructies worden gebouwd. Voor een uitgebreid artikel, kijk eens op www.lowtechmagazine.be en zoek op ‘tamboerijngewelf’.
We konden een laag tegels per dag doen, daarna moest de lijm drogen. Wel was het spannend of het niet zou vriezen voor de lijm was uitgehard, maar dat ging gelukkig goed. Ook was het opletten met de vallende wilgenblaadjes, die maakten vieze vlekken op de tegels. We hielden de bank dan ook steeds met een zeil afgedekt. Tot slot is de bank geïmpregneerd, dat maakt het materiaal minder kwetsbaar.

Het spannendste was het moment dat het zand eronderuit gegraven werd, maar de bank bleef mooi intact.

Wat vond je het leukste?
Dat is wel dat er door heel veel verschillende mensen is meegewerkt. Vlak voor de coronacrisis begon werd ik lid van Wilde Weelde. Voor mij was het een natuurlijke manier om tijdens het werk veel mensen te leren kennen.
Ook in particuliere tuinen maak ik graag bouwwerken en mozaïeken, met verschillende materialen. Ik werk vaker met mallen en zand of klei. Daarmee kun je goed bogen en andere leuke vormen metselen, bovendien zijn bogen heel sterk. Bouwwerken maken zonder waterpas, maar die wel jaren meegaan is heerlijk om te doen.

De bank zoals hij nu gebruikt wordt


Ivo de Vries is tuinontwerper, hovenier en lid van Wilde Weelde, www.gardeningangels.nl

4 gedachten over “Floriade; de golvende bank”

  1. Ivo, Top zo’n ontwerp, nooit eerder zo’n bank gezien en vooral de uitstraling. Jullie hebben er heel veel werk aan gehad om hem te maken, maar hij is ook zeker geslaagd.
    Bij het bezoek aan de Floriade toch heel veel aandacht en natuurlijk mensen op de foto die erop gingen liggen/ zitten.
    Zonde dat hij straks na afloop van de Floriade weg gaat, maar hopelijk niet wordt gesloopt. Een ontwerp om trots op te zijn.

    Loek

    Beantwoorden
    • Dag Loek,
      Namens ons allen dank voor de lof!

      Trots zijn we zeker!
      Het goede nieuws is dat de tuin er nog steeds ligt en er als het goed is zelfs weer voor gezorgd wordt.
      De tuin is nu openbaar en net iets minder druk dan tijdens de Floriade, de laatste keer dat ik er was zwommen er twee bevers op hun gemakje langs!

      Beantwoorden
  2. De tuin van De Wilde Weelde met de bank, de wand van boomstammen en overal het hergebruikte materialen is voor mij het duidelijke hoogtepunt van de Floriade. Het hergebruik van materialen zonder dat het afbreuk doet aan esthetiek én de natuur. Echt prachtig. Nadat ik hem ontdekte, ben ik ondertussen nog 4 keer op de floriade geweest en bezoek ik steeds de tuin als.eeest, hij werkt kalmerend en sluit precies aan bij mijn wensen en uitgangspunten voor een tuin en een toekomstige woning.

    Beantwoorden
  3. Dag Tim,

    Dank voor je leuke reactie!
    De tuin is nog steeds, (en nu zonder entree) te bezoeken en wordt alleen maar mooier!
    Met zoveel enthousiasme zien we je in de toekomst graag aankloppen om je te helpen je eigen groene paradijs te creëren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie