Wilde Weelder onder de loep

Wibo en Anita van Noort. Foto: Lisette Gordijn

Wibo en Anita van Noort. Foto: Lisette Gordijn

Anita en Wibo van Noort van Astrum tuin- en groenprojecten

De rubriek Onder de loep heeft een nieuw jasje gekregen. Wilde Weelde-collega’s interviewen elkaar en geven ons een kijkje in elkaars keuken.

Lisette Gordijn, werkzaam bij Willemstein Hoveniers vertrok richting Nootdorp voor een interview met Anita en Wibo van Noort van Astrum tuin en groenprojecten.

In februari 2014 is Hoveniersbedrijf Astrum een feit. Wibo van Noort zegt zijn baan op bij Van der Eijk Hoveniers en start zijn eigen bedrijf. Eerst met het idee om kleine klussen in tuinen aan te pakken maar al gauw wordt het aanleggen van tuinen (bij particulieren) het belangrijkste onderdeel van zijn werk als hovenier.
Deze switch heeft hij een klein beetje te danken aan de Wilde Weelde! Wilde Weelde-collega Edwin Sierat kwam bij Van der Eijk Hoveniers een groendak halen. Ze raakten aan de praat, Wibo werd voorgesteld aan Joost van der Spek (ook WW-lid) en een goede samenwerking was geboren. Wibo besloot ook lid te worden van de Wilde Weelde omdat hij merkte dat daar veel kennis zit.

Bij zijn vorige werkgever had Wibo zijn aandacht al gericht op groenere tuinen, duurzame materialen en duurzaam ondernemen. Bij de Hogeschool van Dronten haalde hij zijn kennis over duurzaam ondernemen. Later bij de VHG leerde hij meer over de levende tuin. En nu bij de Wilde Weelde krijgt hij specifieke kennis over de bodem, het water, de insecten en het ecologisch tuinieren.

Wibo vertelt dat kennis en vernieuwing essentieel zijn in het hoveniersvak. De klant wil graag een goed verhaal horen over bijvoorbeeld klimaatadaptie. Jouw verhaal over een groene levende tuin en hierbij passend onderhoud is voor de klant vaak een eyeopener.
Daarbij wil je als hovenier laten zien dat je bezig bent met de toekomst, gereedschappen met accu horen hierbij. Het gebruik van duurzame materialen als Douglas- en accoyahout zijn belangrijk net als het hergebruik van dode materialen als bestrating.

Wibo vindt het belangrijk dat je plezier hebt in je werk. Dat is voor jezelf goed maar de klant ziet dit ook. Een tevreden klant nodigt je na een jaar weer eens uit om te komen kijken in de tuin en levert vaak een nieuwe klant op.

Wibo runt Astrum tuin- en groenprojecten samen met zijn vrouw Anita. Ze werken veel samen. Verder onderhoudt Anita het klantcontact en doet de acquisitie. Anita merkt op dat de klant aanvankelijk even raar opkijkt als zij de tuin in stapt, maar dat zij over het algemeen leuke en positieve reacties krijgt. Wibo is erg tevreden over de goede samenwerking.

In de toekomst ziet Wibo zijn bedrijf uitgebreid worden met meer personeel. Graag wil hij zelf mee blijven werken; dat betekent ook dat er meer mechanische hulpmiddelen ingeschakeld gaan worden om het werk fysiek goed vol te blijven houden. De samenwerking met andere hoveniers blijft hoog op het lijstje staan.

Lisette Gordijn
Willemstein Hoveniers