De keuze van de ontwerper

De nieuwbouwtuin


Vol verwondering loop ik rond in de nieuwbouwwijken bij mij in de buurt en bekijk de tuinen. Houten schuttingen rondom, grijze tegels en een verhoogde borderbak met enkele planten strak in het gelid lijkt de standaard te zijn. Hier buiten zitten zou voor mij voelen als recreëren op een parkeerplaats. In rap tempo wordt een aanzienlijk aantal nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Nieuwbouw die zich kenmerkt door maximaal woonoppervlakte op een uitgemeten kavel. De vierkante meters tuin zijn beperkt.

Een prachtige uitdaging voor bewoners, ontwerpers en hoveniers is, in mijn ogen, om juist van zo’n tuin waar nog niets is en waar veel functies in moeten, iets leuks en natuurrijks te maken.

Bedwingen van de natuur ombuigen naar samenwerken met de natuur.

Foto: Marian van den Beitel

Foto: Marian van den Beitel

Een klant van mij woont sinds vorig jaar met haar man en twee zoontjes in een nieuwbouwhuis in Rijswijk-Buiten. De tuin werd opgeleverd met houten schuttingen rondom en bouwgrond als bodem. Zij hadden al eens eerder gepoogd zelfstandig een tuin vorm te geven, maar dat bleek geen succes. De klant: ‘Geen idee wat ik aan het doen was. Ik wilde schaduw in mijn tuin, maar uiteindelijk was het de buurvrouw die zonder zon zat. Mijn zoontjes zijn 1 en 4, en ik wil vooral dat zij zich kunnen vermaken.’

De tuin meet 5 bij 7 meter. Behalve speelruimte moet er natuurlijk ook een fijn terras komen en routes naar schuur en poortdeur.
Het ontwerp van zo’n tuin is een puzzel.

Ruimtegevoel winnen we door ook in de hoogte te werken. Met een boom, fikse heesters of pergola. Een boom moet je zorgvuldig kiezen; een te grote boom geeft al snel te veel schaduw aan de buren.
De houten schutting bekleden we met verschillende klimplanten. Zelf adviseer ik om geen klimop te gebruiken. Dit is zo’n succesvolle groeier dat hij andere planten al snel verdrukt en de boel helemaal overneemt. De meeste mensen hebben geen tijd om dit soort woekeraars in bedwang te houden. Er zijn genoeg leuke alternatieven zoals de Toscaanse Jasmijn, Klimhortensia, Clematis en de klimroos

In dit specifieke ontwerp heb ik gekozen voor een pergola. Het voordeel is dat je die kan laten begroeien, het geeft structuur, driedimensionaliteit, beschutting en tenslotte kun je er een schommel aan hangen. Er is een kids only” hoekje gecreëerd met nu nog een speelkeukentje en een zandbak. Als de kinderen wat groter zijn kan hier een klimrek en nog later wordt het een chillhoek.

Om de verschillende functies heen heb ik gewerkt met smalle stroken border. De klant: ,,Wat er precies voor planten in de tuin staan, weet ik eigenlijk niet eens. Maar de beestjes vinden het helemaal leuk. Bijen, vlinders, hommels en heel veel verschillende soorten vogels zien we hier. Het is geen super bewerkelijke tuin, maar af en toe tuinieren vind ik heel leuk, daar word ik rustig van.”

Marian van den Beitel (Lekker groen, tuin en terrein ontwerp)