Deyke Jannink. Foto: Ruurd van Donkelaar
Deyke Jannink van Tuinderij de Bostulp
Deyke is van jongs af aan met plantjes bezig. Ze had thuis in Enschede een eigen tuintje en de Bakkercatalogus was een grote inspiratiebron. Met haar broers was er een levendige ruilhandel in tuinplantjes. Uit zaad werden zelfs bananenplanten gekweekt.
Het was logisch dat Deyke naar de tuinbouwschool Huis te Lande zou gaan. Toendertijd nog een algemene opleiding, waarbij je groente-, bloemen- en bijenteelt en bloemsierkunst leerde. Ze kreeg onder meer les van Wim Oudshoorn; inspirerend was dat! Na haar opleiding werkte ze bij de Hortus in Groningen en Diergaarde Blijdorp.
Ruurd van Donkelaar leerde ze kennen bij de Asclepiadaceaevereniging waar hij een lezing gaf over Hoya’s. Nadat Deyke en Ruurd een relatie kregen kwam ze in Werkendam wonen en gingen ze samen werken in het bedrijf van Ruurd. Dat was toen nog een Cactus- en Hoya-kwekerij, een bloemenwinkel en een tuincentrum. De dochters Karlijn en Linne werden geboren. De directe verkoop van planten werd in 1997 gestaakt en Ruurd ging zich vooral richten op advieswerk.
Deyke begon met de PABO in Dordrecht waarna ze belandde in het speciaal onderwijs. Na de verhuizing in 2008 naar Meppel ging ze nog een stapje verder en deed een SEN-opleiding (Special Education Needs). Deyke werkte vooral met kinderen met een laag opleidingsniveau. Ze betrok de kinderen bij de natuur. Hele basale dingen zoals het ruiken aan een sneeuwklokje, het voelen van een pompoen of een ei (dat heel snel kapot kan gaan) kan heel wat losmaken. Het kindvolgend onderwijs heeft Deyke heel veel gebracht, maar door de grote groepen, hoge doelstellingen en het vele papierwerk, werd het Deyke allemaal wat te veel. Het werd duidelijk dat de knop om moest.
Een nieuw idee om een zorgtuinderij op te gaan zetten was geboren. Weer lekker met de handen in de grond, zien hoe plantjes groeien. Met hulp van mensen die zorg nodig hebben. Gaandeweg kwam Deyke erachter dat ook hier een enorme papierwinkel achter zit en dat certificering om zorg te mogen aanbieden niet zomaar voor elkaar is. De zorg voor mensen laat ze voorlopig even achterwege.
In 2015 is Deyke gestart met tuinderij ‘De Bostulp’. Deyke richt zich nu op het kweken van langlevende, sterke, inheemse vaste planten die goed toepasbaar zijn in tuinen en speelgroen. Daar waar de biodiversiteit in de natuur steeds kleiner wordt, groeit haar lijst met bruikbare inheemse planten verder: Er blijven steeds minder inheemse planten in het wild over. Je moet iedere mogelijkheid aangrijpen om inheemse planten te gebruiken in tuinen. De insecten zijn er van afhankelijk. Alleen met het gebruik van inheemse planten kun je bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit!â€
Naast inheemse planten worden ook planten met historische oorsprong verzameld en doorgekweekt. Zo blijven klonen van planten die op de verschillende landgoederen groeien behouden.
Samen met Ruurd bedenkt ze concepten voor tuinbeplantingen met verschillende biotopen. Doel is steeds om mooie tuinen te maken met inheemse planten. De concepten worden uitgewerkt volgens het systeem van Hansen en Stahl waar gewerkt wordt met solitairen, vulplanten, weefplanten en bodembedekkende planten. Er worden voor de biotopen lijsten samengesteld in de juiste verhouding en aantallen per m2. Met een beheerplan en een beschrijving van alle soorten is zo’n lijst ook heel goed toepasbaar voor ecologische hoveniers en tuinontwerpers.
Verschillende biotopen worden uitgeprobeerd in hun eigen tuin, maar ook in projecten. De tuinderij en de tuin zagen er tijdens mijn bezoek op 9 augustus prachtig uit!
Margo van Beem
Vis à Vis Ontwerpers