Stapelmuur en beplanting

Foto: Eco-Care Gorris

Foto: Eco-Care Gorris

Voor mensen met weinig tuinoppervlak is een stapelmuur een uitkomst. Er gaat weinig tuin verloren en je krijgt er juist meer tuin bij. Bij grotere tuinen zorgen stapelmuren voor verschillende biotopen en wordt de tuin spannender door de kleine hoogteverschillen en afscheidingen die je aanbrengt.
Afhankelijk van de hoogte van de muur en de grondsoort kun je een fundering aanbrengen zodat alles min of meer op zijn plek blijft. Tijdens vorst kan de muur namelijk een beetje bewegen maar omdat alles los gestapeld is (ofwel droog, dus zonder cement of mortel), is dat is niet erg.

Het is wel belangrijk dat alles goed in verband is gestapeld. Dus geen naden of kieren direct boven elkaar maken. Je kan een muur halfsteens stapelen met planten ertussen maar het kan ook in steens verband. Het is zelfs mogelijk een nog dikkere, bredere muur te maken. Tijdens het stapelen kun je dan allerlei gangetjes en onderkomens creëren voor egels en andere dieren.

Beplanting

Je kunt in en op stapelmuren beplanting aanbrengen of zelfs inzaaien. Zo heb je het hele jaar door kleur. Er groeit meer dan je denkt in een stapelmuur.
Ik plant direct bij de aanleg zoveel mogelijk soorten in. Zo blijft de diversiteit hoog, ondanks dat er in de loop der tijd soorten wegvallen omdat ze zich toch niet thuis voelen. Het is ook verstandig om de eerste jaren goed te wieden. Zo krijgen alle planten de kans zich goed te ontwikkelen en om zich uit te zaaien op plekken waar ze liever staan dan waar ik ze eerst heb neergezet.

Ik gebruik altijd zand en grond achter of in de muren zodat planten makkelijk kunnen groeien. De planten wortelen tussen de stenen en in de muur zodat deze na verloop van tijd steeds steviger wordt.

Verbascum. Foto: Eco-Care Gorris

Verbascum. Foto: Eco-Care Gorris

Ik bestel mijn muurbeplanting bij De Heliant en bij Henk Pleiter (Arnica Kwekerij). Hier kun je terecht voor inheemse planten.
Heel mooi vind ik Hartgespan, deze trekt heel goed insecten aan en doet het goed op arme zandgrond. Slangenkruid is tweejarig maar zaait zich uit. Het heeft een heel mooie bloem, trekt ook veel insecten aan en groeit makkelijk op arme zandgrond met een lange penwortel.
Blaassilene is ook favoriet omdat hij een heel aparte bloem heeft en zeer decoratief over de muren heen groeit.
Muurleeuwenbek en alle havikskruiden zijn erg makkelijk te houden en hebben ook nog eens mooie kleuren. Kaardebol groot en klein zijn extra leuk in verband met vogels die maar wat graag de zaadjes opeten.
Campanulasoorten doen het ook prima en breiden zich goed uit.

Er zijn nog veel meer planten geschikt voor de stapelmuur. We hebben er een plantenlijst van gemaakt.

Loek Gorris, www.gorris.nl