“de Groene Stad” van Jeroen

9 oktober is er een einde gekomen aan wat voor veel Wilde Weelders een bijzondere periode was; de laatste openingsdag van de Floriade Expo 2022 in Almere. De vereniging is enorm blij met het behalen van Zilver in de exhibitors competition garden & landscape design. Zonder een aantal zeer betrokken leden was deze prestatie niet gelukt.

Bij het project is ook Jeroen Soontiëns van Soontiëns Stadsnatuur onmisbaar geweest, we laten je graag wat nader met hem kennismaken.

Waar ben je geboren Eindhoven
Burgerlijke staat gehuwd
Woont in Eindhoven
Opleiding Biologie – Radboud Universiteit Nijmegen
1e baan Softwareontwikkelaar voor tuincentra en hoveniersbedrijven én gordijnenateliers
Sport Volleybal en bootcamp
Vervoermiddel Volvo V60 hybride
Boek laatst gelezen: Benedenwereld van Robert MacFarlane, over de wereld onder onze voeten, niet alleen het bodemleven maar wat mensen in de loop der eeuwen allemaal uit de aarde hebben gehouwen en wat allemaal geprobeerd ondergronds te verbergen of te vergeten. Intrigerend.
Muziek geen voorkeur
Onmisbaar mijn Samsung smartphone, maar die kan is soms ook missen als kiespijn

Wat kwam er allemaal op je pad
Naast dat mijn bedrijf een substantieel deel van de aanleg heeft verzorgd, heb ik mij ook bezig gehouden met de aankoop en aanvoer van materialen. Dit was vooral tijdens de startperiode van de aanleg intensief. Er golden strenge veiligheidsregels, niet alleen voor deelnemers, maar zelfs voor vrachtwagenchauffeurs die spullen kwamen leveren. Dat was af en toe wel een uitdaging. Ik ben diverse keren gebeld door een chauffeur die zijn vrachtje bij de toegangspoort van de Floriade wilde neerkiepen en omdraaien. Gelukkig heb ik vaker met dit bijltje gehakt en is het allemaal goed gekomen.

Op verzoek van de Floriade hebben we een planning voor de hele bouw gemaakt. Voor mij was het van tevoren duidelijk dat dit niet veel verband zou houden met de werkelijkheid. Hoe zo’n omvangrijk project in de praktijk gaat lopen is ongrijpbaar en ook geheel afhankelijk van de inzet van leden. Uiteindelijk waren we mooi op tijd klaar voor de opening. Dat er door de Floriade nooit meer naar de planning is gekeken vond ik komisch.

Wat was het meest spannende om te regelen
Het spannendste was het organiseren van de bouwvergunning. Het bleek tijdens het startgesprek met de Floriade dat ons ontwerp bouwkundige elementen bevatte, met name de stammenwand, die vergunningsplichtig waren. De aanleg was toen al gestart, dus er was geen weg meer terug. In overleg met Arcadis hebben we toen een technische tekening en detailtekeningen uitgewerkt en een bijbehorende constructieberekening laten uitvoeren. Na een aantal aanpassingen is de vergunning er toen vrij soepel uitgerold. Het was wel even spannend omdat we zonder vergunning het hele plan hadden moeten omgooien. 

Jeroen (rechts) in zijn element

Waar ben je het meest trots op
De zilveren medaille voor onze inzending is een hele mooie beloning, maar waar ik het meest trots op ben is dat we een inzending van zo’n hoog niveau hebben weten te realiseren. Niet alleen sloot de Wilde Weelde Stad heel goed aan bij het thema van de Floriade, maar het werkte ook echt: bezoekers voelde de goede vibes als ze in onze tuin aankwamen. Voor mij persoonlijk vond ik het belangrijk dat onze inzending liet zien dat een groene en biodiverse leefomgeving ook esthetische waarde kan hebben en dat het uitstraalde dat het door vakmensen gemaakt is. Dat is gelukt en hoe!

Waar ik ook trots op ben is dat wij als vereniging zoiets met vereende krachten hebben klaargespeeld. Door de inzet van velen hebben we samen zoiets moois kunnen maken. De deelname aan de Floriade heeft weer voor extra verbinding gezorgd tussen alle leden die hun steentje eraan hebben bijgedragen. Al met al een geweldige ervaring die ik voor geen goud had willen missen!

Aldus Jeroen Soontiëns van Soontiëns Stadsnatuur

Foto’s: Aart Hartog van Buitenkanstuinen

1 gedachte over ““de Groene Stad” van Jeroen”

Plaats een reactie