Wilde Weelder onder de loep

Margo van Beem van Vis à Vis Ontwerpers

De rubriek Onder de loep heeft een nieuw jasje gekregen. Wilde Weelde-collega’s interviewen elkaar en geven ons een kijkje in elkaars keuken.

Wilde Weelde collega Deyke Jannink vertrok richting Babyloniënbroek en ging op bezoek bij Margo van Beem van Vis à Vis Ontwerpers.

‘Margo en ik kennen elkaar al heel lang. Ooit kwam ik als vriendinnetje van Ruurd van Donkelaar in het weekend logeren op het tuincentrum waar Margo en Emiel Versluis werkten. Deze zaterdagen bij Plantentuin van Donkelaar in Werkendam waren gezellig en druk. Margo en Emiel liepen er stage vanuit het MLTS in Breda en werkten er op de zaterdagen. Een prima plek om plantenkennis op te doen. Behalve veel soorten buitenplanten was er ook het succulentarum waarin af en toe gewied moest worden tussen de cactussen.

Op de hogere tuinbouwschool in Boskoop koos Margo voor de beplanting door de richting beheer, plant- en vegetatiekunde te kiezen. De opdracht van het Waterschap om te onderzoeken waar in het land van Heusden en Altena geschikte ecologische verbindingen te maken waren, resulteerde in haar afstudeerscriptie.

In 1994 werd het ontwerpbureau Vis-à-Vis opgericht door Ruurd en Emiel. Al heel snel werd Margo gevraagd om mee te doen. Er waren veel mooie projecten om uit te werken en de stand voor de woonbeurs in Amsterdam moest ingericht worden. Vis-à-Vis groeide gestaag en na een aantal jaren splitste het bureau zich. Ruurd en ik verhuisden met ons gezin naar Drenthe en Emiel en Margo gingen samen verder met het bureau.

In 2012 begon Margo met de opleiding ‘Historische Tuinen en Parken’. Een richting in het groene vak waarbij natuur, historie en tuincultuur sterk met elkaar verweven zijn. Trudi Woerdeman, haar docent van de opleiding, vroeg Margo onlangs voor een mooie klus. Het bos bij het landgoed Archum wordt nu opnieuw ingeplant met stinzenbeplanting.

We lopen door de tuin in Babylonienbroek waar de helleborussen en dotterbloemen in volle bloei staan. Het is echt een weelderige wildeplantentuin. In het kasje staan tray’s met verschillende varensoorten, net van een varenkweker gekocht, voor de aankleding van een groene wand, een nieuw Vis-à-Vis project. Het ziet er groen uit, net als de hele tuin. Ik vind Margo een op-en- top plantenvrouw.’

Een tijdje geleden zat ik op een ruig veldje in de Biesbosch en zag daar een gouden Schallebijter lopen, ik was al bang dat ze verdwenen waren…”

Deyke Jannink
Ruurd van Donkelaar Groenadvies