Wanneer de Crambe cordifolia bloeit is het feest voor het huisâ€.
Als kind keek ik vaak in Walenburg Huis en Hof, een inspirerend boek* over (destijds) misschien wel de mooiste tuin van Nederland. Helaas is deze tuin al jaren niet meer te bezoeken. Telkens was ik gefascineerd door de foto en het bijschrift van deze plant, die wilde ik later ook in mijn tuin! Toen ik daarom in het voorjaar van 2016 met de aanleg van de moederbedden van Kwekerij Bijenkans begon, was het één van de eerste soorten die ik plantte.
De Nederlandse naam is Zeekool, een naam die misschien net iets beter past bij de C. maritima, die van nature langs de kust groeit. De C. cordifolia komt van oorsprong uit de Kaukasus. Het is een vaste plant, die grote, knolachtige wortels vormt die diep de grond in gaan. In het voorjaar verschijnt een rozet van groot, grof grijsgroen blad, die ruim 1,5 meter in doorsnee kan worden. In de loop van mei verschijnen lange bloemstengels, waaraan vervolgens vele witte bloemetjes komen, die lichtzoet geuren. Al met al wordt de plant 150 tot 200 cm hoog en neemt ook in de breedte minstens zoveel ruimte in.
Overweldigende bloei
Crambe cordifolia houdt van voedselrijke, doorlatende, kalkhoudende grond, dus ik was heel benieuwd hoe hij het in Groenekan op onze humusrijke zandgrond zou doen. Het eerste jaar werd zoals verwacht alleen een kleine rozet gevormd, er volgde geen bloei. Maar toen kwam het tweede jaar… Met een enorme groeikracht kwamen maar liefst negen bloemstengels omhoog uit het hart van de plant. Al snel dreigden ze te bezwijken onder het gewicht van de bloemknoppen, dus hebben we ze ieder afzonderlijk gespalkt met stevige bamboestokken.
De bloei die volgde was verbluffend: een gigantische wolk van massa’s witte bloemetjes. Zelden heb ik zoiets moois gezien. De plant trok direct de aandacht van iedereen en veel mensen wilden er zelfs mee op de foto! Bezoekers vroegen telkens aan me: Is dat één plant??? – Ja mevrouw, dat is één plant!â€. We hebben wekenlang van dit schouwspel kunnen genieten. Na de bloei is de plant nog lang mooi, met grote zaden die op erwtjes lijken.
Bijenplant
Deze imponerende soort kan heel goed als solitair gebruikt worden, het liefst op een plekje in de volle zon. Hou er wel rekening mee dat na een overweldigende bloei in het ene jaar, het spektakel het jaar erop een stuk meer bescheiden is, of zelfs helemaal achterwege blijft. De C. cordifolia is een prima bijenplant en trekt daarnaast enkele vlindersoorten aan. Ook daarom is het een prima keus voor iedereen die een echte blikvanger in de tuin wil.
Guido van Rijkom (Kwekerij Bijenkans)