Een verrukkelijke tuin

We schrijven februari 2014 als ik op mijn verbouwde zolderkamer met zicht op het dak van de buren, mijn tuinontwerpen zit te maken. Ik ben naarstig op zoek naar een meer inspirerende omgeving. Op Funda zie ik een oude boerderij in Lith te koop staan. Veel te duur, maar ik ga toch een kijkje nemen. Vanuit het centrum van Lith loop ik het Engwijkpad op, een eeuwenoud kerkpad, richting de boerderij waar ik mijn oog op heb laten vallen. Ik kom de hoek om en voor mij ontvouwt zich een tafereel dat in mijn geheugen gegrift staat. Geflankeerd door een prachtige uit de kluiten gewassen Catalpa staat daar, aan het pad, een charmant boerderijtje. Aan de overkant van het pad ligt een heerlijke lap grond; de overtuin. Ik ben op slag verliefd. Het pleit is al gauw beslecht en op bevrijdingsdag 2014 (hoe symbolisch) verkassen we naar onze nieuwe bestemming. In het eerste jaar verbouwen we de woning en ontwerp ik de tuin; natuurlijk, in historische stijl, passend bij de boerderij en de omgeving. Ik kom, terwijl ik daarmee bezig ben, in aanraking met de vakvereniging Wilde Weelde en word lid. Steeds dieper duikend in het natuurlijk tuinieren komt ook Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) op mijn pad. Er staat nogal wat op mijn wensenlijst. Een natuurlijke tuin, voedsel verbouwen, een architectuur en vormgeving die past bij de omgeving en de vroegere functie en uitstraling. Heerlijke plekjes om te vertoeven en ruimte voor publiek om mee te kunnen genieten van al dat moois. Kortom gewoon een verrukkelijke tuin! Zo ontstaat stukje bij beetje onze ‘Picknicktuyn’.

Ecotuindagen

Ieder jaar in het eerste weekend van juni organiseert Velt in Nederland en Vlaanderen de Ecotuindagen. Een weekend waarop honderden ecologisch verantwoorde tuinen opengesteld worden voor publiek. Sinds 2019 wordt dit weekend in Nederland samen georganiseerd met Wilde Weelde. Ook dit jaar, in het weekend van 5 en 6 juni, openen weer vele tuinen hun poorten. Vanwege Corona zullen er waarschijnlijk wel wat restricties zijn, maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat het echt weer een weekend ‘tuin genieten’ gaat worden. In Oss en omgeving zijn naast de Picknicktuyn nog 3 fraaie tuinen te bekijken. Een voedselbos tuin in Heesch, een klein landgoed in Oss en een theetuin in Berghem. We hebben een fraaie fietsroute door de omgeving beschikbaar die alle vier de tuinen met elkaar verbindt. Zo kun je er een verrukkelijk dagje uit van maken en heel veel inspiratie opdoen. En als Oss te ver van huis is houdt dan vooral de lokale berichtgeving in de gaten of ga naar de website van Velt voor de tuinen bij jou in de buurt. Tekst en foto’s: Ron van de Straat Tuynplan