Wilde Weelder onder de loep

Sjaak Willemstein

Sjaak Willemstein

Sjaak Willemstein van Willemstein hoveniers

Willemstein hoveniers is het bedrijf van Sjaak Willemstein en gevestigd in Waddinxveen. De website begint breeduit met ‘Beste Duurzame Groenliefhebber’ en lezen wij in het kort wie hij is en wat zijn bedrijf doet. Tijd om nader kennis te maken.

Het bedrijf bestaat sinds 1985, inmiddels dus al 32 jaar. Vanaf het begin heeft Sjaak groene tuinen aangelegd. In de loop der jaren is ook weleens een tuin aangelegd waar hij als hovenier niet altijd achter stond. Tuinen met veel bestrating en schuttingen aan beide zijden. Of ‘pallets’ zoals hij schuttingen noemt. Tot 2008 groeit het bedrijf tot een omvang van 8 medewerkers. In die periode komt er een ommezwaai. Sjaak wil zich met zijn bedrijf alleen nog maar richten op duurzame tuinen. Hij gaat grondig te werk en hervormt zijn bedrijf vanaf de basis.

Het aantal medewerkers wordt teruggebracht tot ongeveer de helft. Door te onderzoeken en te leren wordt een duurzame weg in geslagen. Voor Sjaak is er geen andere tuin meer dan een duurzame tuin en hij is daar heel actief mee bezig. Zo is hij niet alleen lid van Vakgroep Wilde Weelde maar ook van NL Greenlabel, een organisatie die zich richt op duurzame producten in de tuin en buitenruimte.
Daarnaast is Sjaak bestuurslid van de Ontwerpers Vereniging Tuin en Park (OVTP) waarin hij de functie natuur/milieu/duurzaamheid bekleedt. Een druk baasje zo te horen. Inmiddels werpt zijn gedrevenheid én zijn verwevenheid met duurzame groene tuinen zijn vruchten af. Het bedrijf groeit en is hard op zoek naar een goede vakbekwaam hovenier.

Sjaak heeft zelfs een boek geschreven ‘De Duurzame tuin’. Een jaar lang heeft fotograaf Hans Clauzing hen gevolgd. Het boek is een fotoboek vol voorbeeldtuinen geworden.
Sjaak werkt niet meer mee buiten in de tuin en richt zich voornamelijk op de klanten en verkoop van duurzame tuinen. Hiervoor is hij voortdurend bezig met het onderzoeken van nieuwe duurzame producten. Goede voorlichting van klanten vraagt immers om vakkennis. Zo stelt hij: ‘Klanten vinden tegenwoordig alles op internet en weten dan ook meer en meer. Als vakman wil ik een meerwaarde bieden door specialist te zijn op het gebied van duurzaamheid en de tuin’. Dat de duurzame tuin echt Sjaak zijn ding is ervaart hij door de vele positieve reacties van klanten. In 2013 ontving Willemstein van de vakjury Duurzaamste Hovenier van Nederland de eerste prijs! De jury omschrijft Sjaak als ‘een groene hovenier in hart en nieren’.

Wibo van Noort
Astrum tuin- en groenprojecten