Herfstbloeienden bollen en knollen

Cyclamen hederifolium; Foto Margo van Beem

Cyclamen hederifolium; Foto Margo van Beem

Een feest in het najaar!

Dat bollen vaak geplant worden in de herfst is bij de meeste tuiniers wel algemeen bekend. Er zijn heel wat bollen die ook in de herfst bloeien. De meest bekende is denk ik wel het herfsttijloos (Colchicum autumnale). Vaak te koop bij de bloemist als droogbloeier. Zonde om ze na de bloei naar de groencontainer te verwijzen. Als je ze in de tuin plant, kun je er nog jaren plezier van hebben.

Behalve herfsttijloos zijn er ook herfstbloeiende krokussen. Ze beginnen soms pas in oktober te bloeien met opvallende blauwe of witte bloemen. Crocus species ‘Conquerer’ komt ieder jaar goed terug. Ik plant ze bijvoorbeeld tussen Geranium renardii. De paars bloeiende Saffraankrokus (Crocus sativus), waarvan de oranje stampers als smaakmaker en kleurstof in de keuken gebruikt worden, bloeit ook in de herfst. Die bolletjes moeten op een erg warme plaats geplant worden, anders komen ze het jaar erop niet meer in bloei.

Een andere herfstbloeiende knol is het varkensbrood: Cyclamen hederifolium. Ik heb ze op een heel droge plaats onder een paardenkastanje staan. Ze begonnen dit jaar al in juli te bloeien. Meestal bloeien ze tot dat het vriest. Het mooi getekende blad verschijnt in oktober, is de hele winter te zien en is ook zeer de moeite waard!

De herfstbloeiende bolgewassen zijn het beste verkrijgbaar vroeg in de herfst (september). Als je ze direct plant dan komen ze meestal nog wel tot bloei.

Margo van Beem Vis à Vis Ontwerpers