Het arboretum Von Gimborn in Doorn is een oud park. In 1924 was dit arboretum een zeer natte plek, met een hoge grondwaterstand en veel kwelwater waarvan nu nog ‘sporen’ zichtbaar zijn. Ondanks alle ontwatering van de afgelopen 90 jaar (een gevolg van toenemende bewoning van het gebied) is het arboretum nog steeds de gelukkige ‘eigenaar’ van opwellend kwelwater.
Op de grens van water en land zijn op diverse plaatsen bijzondere oevervegetaties ontstaan met een keur aan biodiversiteit, zowel dierlijk als plantaardig. Het kwelwater is van een hoge kwaliteit, herkenbaar aan de bijzondere kwelplanten en bijzondere dieren langs en in het water.
Ook deze tuin, zoals we vaker zien, draait op de grote inzet van vrijwilligers die de tuin onderhouden, rondleidingen geven en er zo voor zorgen dat bezoekers een fijne wandeling meemaken. Onze gids vertelt met verve over de bijzondere bomen. Bij de coniferen zijn de bloemetjes heel klein maar spectaculair om van dichtbij te bewonderen.
Vruchten van de Cercidyphyllum. Foto: Gerdien Griffioen
Een van de bomen die me opvalt is de Cercidyphyllum magnificum, de katsuraboom of hartjesboom. Een broertje van deze boom, de C. japonicum, zie ik geregeld in tuinen en dan is hij hoog opgekroond zodat er nog wat licht komt in de tuin. Jammer! Het is een prachtige boom met hartvormige blad. In Japan en China, waar deze boom vandaan komt, wordt het een grote boom van wel 40 meter hoog. In Nederland wordt hij tot de kleinere bomen gerekend en wordt hij maximaal 20 meter hoog. Niet geschikt voor een kleine tuin dus. En dan zie je dat hij wordt mishandeld en opgekroond.
In het Von Gimbornpark is er alle ruimte voor grote bomen om tot wasdom te komen. Enorme Tsuga’s, veel verschillende Acers waaronder de mooie Acer griseum met zijn afschilferende bast en de slangenbastesdoorn, de Acer tegmentosum. Wat een prachtige, grijsgestreepte groene stam heeft deze boom zeg. En hij wordt maar 5 Ã 6 meter hoog, is vaak meerstammig en heeft brede drielobbige bladeren zoals dat bij de Acers het geval is. Ze hebben een afgeronde, zwak hartvormige voet en toegespitste lobben met een dubbelgezaagde bladrand. In de herfst kleurt hij oranjerood tot dieprood. Deze boom kun je soms in tuinontwerpen gebruiken.
Alleen al voor deze boom is het de moeite waard om eens te gaan kijken in het Von Gimbornpark, een pareltje in de Utrechtse provincie.
Gerdien Griffioen Tuinadvies en Ontwerp