Biologisch geteelde bloembollen?

SKAL-keurmerk

SKAL-keurmerk

Bloembollen, biologisch en niet-biologisch geteeld


Een echt biologisch geteelde bloembol herken je aan het SKAL-keurmerk. Met de afgifte van dit keurmerk wordt de betrouwbaarheid van biologische producten zichtbaar voor de consument. Skal Biocontrole zet zich als toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland.

Biologisch geteelde bloembollen zijn (nog) schaars in Nederland. Hoe gaan Wilde Weelde-leden De Warande/Sterkebollen.nl en JUB Holland daarmee om?

De Warande en Sterkebollen.nl


De Warande is een klein bedrijf met passie voor verwilderingsbollen en schaduwplanten en bestaat uit een kijktuin en een webshop.
Trudi Woerdeman is tuinontwerpster en jaren geleden stelde zij haar tuin open voor klanten. Op 12 open dagen per jaar kun je haar prachtige creaties van bos en stinzenplanten hier bewonderen. De open dagen vind je op www.dewarande.nl.

Trudi’s zoon, Jan Willem Overmars is vijf jaar geleden begonnen met de webshop, www.sterkebollen.nl, waarin voornamelijk stinzenbollen worden verkocht. In het verleden was er ook nog een kleine kwekerij met voornamelijk schaduwplanten. Omdat de kijktuin maar 12 dagen per jaar open is en de kwekerij het van deze 12 dagen moest hebben is besloten de kwekerij aan te passen. Nu is het mogelijk om via de webshop allerlei soorten schaduwplanten te bestellen.

Jan Willem Overmars verzamelt voor de webshop 300 soorten bloembollen, waarvan er 55 biologisch zijn. Er zijn eenvoudigweg niet genoeg biologische bollen kwekers om alle bollen biologisch gekweekt te krijgen. ‘Wanneer een klant graag alleen maar biologische bollen in de tuin wil hebben zal het beplantingsplan hierop aangepast moeten worden’, aldus Jan Willem.
Om de juiste bol op de juiste plek in de tuin te krijgen heeft Jan Willem in zijn webshop filters aangebracht. Door onder andere de grondsoort en de standplaats aan te geven, vindt de webshop de ideale bloembol voor de juiste plek. De webshop levert zowel kleine als grote hoeveelheden aan bloembollen. Dus zowel de particulier als een hovenier kan bij De Warande terecht. Jan Willem geeft graag advies over bodemverbetering en bolkeuze.

Jan Willems favoriete bloembol is Tulipa praestans ‘Zwanenburg’. Deze mooie rode biologische tulp is middelhoog, bloeit vroeg en vrij lang. Jan Willem vindt deze bol het mooist in combinatie met Anemone blanda ‘White Splendour’ of in combinatie met blauwe druifjes.

Camassia. Foto: Sterkebollen.nl

Camassia. Foto: Sterkebollen.nl

JUB Holland


Jub Holland is inmiddels uitgegroeid tot een groot bedrijf gespecialiseerd in het telen en distribueren van bloembollen.
Het familie bedrijf begon als Jac. Uittenbogaard & Zonen in maart 1910 in Oegstgeest met het houden van vee en het telen van groenten en bloembollen. De groenten en het vee hebben plaatsgemaakt voor de handel in bloembollen en het kweken van tulpen als snijbloemen. Het bedrijf groeide gestaag en verhuisde van Oegstgeest naar Noordwijkerhout.

In 2007 werd een compleet nieuw bedrijfspand gebouwd midden tussen de eigen bollenvelden. Eén van de hoogtepunten uit de bedrijfshistorie is het verkrijgen van het predicaat Hofleverancier tijdens de viering van het 100-jarig bestaan in maart 2010. Sinds 2017 is de naam Jac. Uittenbogaard & Zonen verandert in JUB Holland.
Willem Zandbergen van Jub Holland onderhoudt de contacten met de klant, voornamelijk hoveniers en tuincentra. Hij vertelt over het bedrijf en de bloembollen:
‘Wij telen zelf geen biologische bloembollen, deze worden voor ons onder contract geteeld en we hebben hier een heel mooie lijn in. Onze kwekerij heeft het Milieukeur en dat is net een stapje lager dan biologisch.

Willem heeft niet echt één favoriete bloembol. ‘Maar ik heb voor iedere toepassing wel weer een andere favoriete bloembol. Dit heeft ook met de bloeiperiode te maken. Iedere bloembol heeft zijn eigen bepaalde eigenschappen die je voor verschillende toepassingen weer goed kan gebruiken.’
Tussen vaste planten past Willem graag verschillende soorten bollen toen. Een paar favorieten: Viridiflora Tulpen, dit zijn tulpen die in mei bloeien en die na het mulchen pas boven komen. Ook Alliums gebruik ik graag, ze steken mooi boven de vaste planten uit en houden van voedselrijke grond. En dan is er ook nog de bijzondere Camassia. Dit is een zeer sterke bol met een mooie blauwe of witte pluim. Ook deze steekt mooi boven de vaste planten uit.

‘Ik zou de lezers van de nieuwsbrief van de Wilde Weelde mee willen geven dat het gebruik van bloembollen een meerwaarde voor de tuin is. Dat er voor ieder hoekje of voor iedere toepassing mooie bolsoorten toegepast kunnen worden. Velen bloeien al vroeg in het voorjaar terwijl er nog niets anders bloeit.’