Sifra Timmermans van Tuinrecept

Sifra Timmermans van Tuinrecept

Sifra Timmermans heeft van gewone stukjes witte en pure chocolade iets bijzonders gemaakt door er met honing stukjes citroenverbena en bloemblaadjes van Chocolade Cosmos op te plakken. Dat past helemaal bij haar bedrijf, Tuinrecept genaamd. Het enthousiasme dat Sifra heeft voor bijzondere toepassingen van planten is aanstekelijk.

Van jongs af aan heeft Sifra interesse in planten en dieren. Ze maken voor haar deel uit van het paradijs, het verhaal uit de Bijbel dat haar nog altijd fascineert.
Ze hoorde over de permacultuurbeweging en deze kennis speelde mee in haar opleidingskeuze: Landscape Design aan de HAS Den Bosch, een nieuwe opleiding. In haar afstudeerproject over relaties tussen mens en natuur kwam permacultuur weer naar voren. Immers, de relatie tussen mensen en planten is het meest intens als je de planten kunt eten of gebruiken.

Sifra Timmermans tussen de zonnehoeden

Sifra Timmermans tussen de zonnehoeden

Na haar afstuderen startte ze haar eigen bedrijf Tuinrecept. Ze kwam in contact met Niek, een startend hovenier en dat klikte. Hij schakelde Sifra graag in voor ontwerpen en aanlegwerk. In die eerste jaren heeft ze heel wat straatjes gelegd en met grond en stenen gesjouwd. Langzamerhand kreeg ze ook eigen opdrachten, waarvoor ze Niek kon inzetten. Inmiddels heeft Niek zijn bakens verzet met een eigen boerenbedrijf. Tuinrecept gaat op eigen kracht door. Met succes: steeds meer klanten weten Sifra te vinden voor haar twee pijlers: Samen Ontwerpen en Samen Tuinieren.

Ontwerpen doet ze het liefst samen met de klant. Via inspiratiebeelden wordt duidelijk hoe de klant reageert op allerlei voorbeelden. Intussen is de tuin al opgemeten en organiseert Sifra een schetssessie van een paar uur. Looplijnen, zichtlijnen, een vlekkenplan: ze onderzoekt het samen met de opdrachtgever. Tussendoor lopen ze naar buiten om de schets te toetsen aan de realiteit. Thuis werkt ze de laatste schets uit tot een helder ontwerp op schaal, met daarbij een matenplan. Voor de realisatie zoekt ze nog samenwerking met een goede stratenmaker, nu Niek uit beeld is.

Sifra heeft bij de start van haar bedrijf contact gezocht met Wilde Weelde-leden, zoals Hans Carlier en José Koster. Haar lidmaatschap heeft haar al veel kennis en contacten opgeleverd.
Bij kwekerijen als de Keltenhof (Bergharen), zorgkwekerij de Pimpernel (Waalre), de Hessenhof (Ede) of zorgboerderij den Hill (Babylonienbroek) haalt ze graag bijzondere eetbare planten. Zelf heeft ze een showtuintje ingericht bij kwekerij Belojaal in Wijk en Aalburg, vlak bij haar woonplaats Veen. Daar oogst zij bloemen en kruiden.

De naam Tuinrecept krijgt intussen nog een extra betekenis: Sifra is begonnen aan de opleiding tot fytotherapeut. De geneeskracht van planten is een aspect waar ze nu helemaal in wil duiken. De tijd zal leren op welke manier dat een plek zal krijgen in haar bedrijf. Aan enthousiasme geen gebrek!

Opgetekend door Wilde Weelde-collega Marjolein van de Bosch
www.marjoleintuinwerk.nl