De klimaatadaptieve tuin
In deze stadsoase stijgt het peil in de groenmeter en daalt het peil in de thermometer!
Het klimaat in Nederland verandert. Steeds vaker hebben we te maken met langdurige periodes van droogte en plots hevige hoosbuien. In de stedelijke omgeving zijn de gevolgen hiervan extra voelbaar. Het is hoog tijd om de inrichting van de tuin te herzien en te kiezen voor een klimaatadaptieve tuin!
Stadstuin BLOEI! is een zeer recent aangelegde klimaat-adaptieve tuin van Toffe Tuinen, gelegen in het centrum van Nijmegen. Het ontwerp kenmerkt zich door functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid zonder daarbij in te leveren op esthetiek en natuurbeleving. Maar hoe bereik je dat in een stadstuin? Door in te zetten op slimme materiaalkeuzes, vergroening, bodemsamenstelling en droogte bestendige beplanting.
Ontwerp onder de zon
De voortuin van stadstuin BLOEI! ligt op het zuiden aan de doorgaande weg naar het centrum. Je kunt er heerlijk in de zon zitten en lekker mensen kijken. Centraal in de voortuin staat een prachtige sierkers. De verticale gelaagdheid die hierdoor ontstaat, brengt de tuin en de hoge woning met elkaar in balans. Onder de boom verbreedt de verharding waardoor ruimte ontstaat voor een zitje. Op deze plek ben je omgeven door weelderige beplanting en waan je jezelf in een groene oase. Hogere opgaande siergrassen zorgen voor een vitrage-achtig effect waardoor er meer privacy ontstaat, zonder het uitzicht te verliezen.
Geef ruimte aan water
Voor de verharding is gekozen voor het zogenaamde Parksteentje, welke een water passerende voeg heeft zodat het water tussen de voegen door in de bodem kan zakken. De voegen zijn opgevuld met een gebroken Moraine split in de fractie 2-5 mm. Hiermee wordt het inwaaien van zaden en het ontkiemen van ongewenste planten tot een minimum beperkt en blijven de voegen goed open zodat water zijn weg vindt.
Cruciaal voor het vermogen van de bodem om water vast te houden is een goede bodemstructuur. Die verbeter je door het gebruik van compost. De organische stof zorgt voor het ontstaan van een ‘kruimelstructuur’ van bodemdeeltjes. Dit maakt de bodem minder gevoelig voor verdichting, leidt tot een betere opname van vocht en houdt vocht vast. Organische stof (humus) kan tot wel 2 keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden, net een spons!
Verkoelende beplanting
Plantvakken vertragen de afvoer van water naar het riool, zodat water langer in eigen gebied blijft. Bomen en planten bieden schaduw en vangen zonnestraling op. Ze verdampen water, een proces waarbij warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Bovendien nemen bomen en planten het broeikasgas CO2 op.
Maak gebruik van prairieplanten, planten die van nature voorkomen op droge, zonnige plekken. Die kunnen goed met de toenemende hitte en droogte omgaan. Zo heb ik in deze tuin o.a. gebruik gemaakt van Geum, Euphorbia, Salvia, Aster, Eryngium en Helenium. De meeste planten bloeien lang en tot diep in het najaar. De combinaties zijn gemaakt door te kijken naar bladtextuur, hoogte, bloeikleur en bloeitijd. Zo ontstaat een beplanting die jaarrond attractief is en een rijke biodiversiteit bevat.
Vanuit deze uitgangspunten is elke tuin klimaatadaptief in te richten. Toffe Tuinen helpt je graag met een ontwerp of aan de hand van onze Toffe Tuin ontwerpcursus.
Laura Knoops ( tekst en foto’s)
Toffe Tuinen