‘Onder de loep’

Connie Ettema in de Wilde Weelde Wereld, foto Emiel Versluis

Connie Ettema in de Wilde Weelde Wereld, foto Emiel Versluis

Connie Ettema van Ettema Tuininrichting

Connie heeft Biologie gestudeerd, maar kwam er al snel achter dat in het veld werken haar veel meer voldoening gaf. Via een deeltijd-hoveniers-opleiding ben ik verknocht geraakt aan het plannen en inrichten van tuinen. Ik heb de opleiding afgemaakt en ik ben in 2001 met mijn eigen bedrijf begonnen. Ik werk vooral natuurlijk en vind het al werkend ontwerpen en bijstellen heel belangrijk. De tuin moet bij de opdrachtgever en de omgeving passen. Daarom heb je tijd voor gesprek met de klant nodig.”

Het ontwerpen met groen staat voor Connie voorop. Ik bedoel daarmee dat ik relatief weinig met andere materialen knutsel of bouw. Ik probeer groene architectuur neer te zetten. Bij de opleiding ontwerpen kreeg ik echt gevoel voor verhoudingen en het gebruik van planten in de tuin. Je moet de juiste planten kiezen voor de grondsoort uiteraard, maar ook voor de compositie. Je kunt met bepaalde planten accenten zetten en hierdoor een tuin direct een ander aanzien geven. Na de hoveniersopleiding heb ik diverse cursussen, opleidingen en workshops gevolgd. Naast het dagelijks goed kijken en soms op tuinenreis gaan, leer ik ook veel van de bijeenkomsten bij Wilde Weelde en van het samenwerken met Wilde Weelde collega’s.’

”Ongeveer 30% van mijn werk bestaat uit ontwerpen en de rest van de tijd werk ik zelf in de tuinen. Ik vind de belijning erg belangrijk en zoek naar de juiste invulling voor die plek. Een degelijke structuur is mijn handelsmerk. Daarop kun je een goede tuin verder opbouwen. Elke tuin is een experiment. Ik ontwerp geen standaardtuinen, maar probeer nieuwe planten uit en zoek naar mooie kleurencombinaties. Het blijft uitproberen, want soms blijft van een plant met mooie eigenschappen na een aantal jaren niets over. Die vervang ik dan. Daarom is een langdurige werkrelatie met een klant erg fijn. Dan kan ik de tuin blijven volgen en de beplanting dus ook. Ik heb klanten die ik vanaf 2001 help met de tuin. Soms verhuizen klanten en willen ze dat ik hun nieuwe tuin kom doen. Dat is prettig. Ik merk dat die betrokkenheid van klanten naar mij toe het mogelijk maakt om een goede tuin voor ze te ontwerpen. Mijn motto is ‘Thuis in je tuin’. En dat meen ik ook. Ik wil dat mensen de tuin als een thuis voelen. Mijn trots is een binnentuin voor een bejaardenhuis in Oosterbeek. Als ik zie hoe mensen daar genieten, is mijn dag weer goed.”

Wat zijn de ontwikkelingen voor je bedrijf? Ik zoek naar nieuwe invullingen. Dat is o.a. ook te zien in mijn zevenbladtuin in de Wilde Weelde Wereldtuin in Appeltern. Ik wil laten zien dat een tuin ook andere beplanting kan bevatten en dat je van een (on)kruid ook veel plezier kunt hebben als het moeilijk te bestrijden is. Ik laat ook met mijn thema ‘crisistuinen’ zien wat er allemaal in een tuin kan worden gedaan als er niet zo’n groot budget is. Hergebruik van materialen bij voorbeeld. Verder word ik steeds kritischer over de opdrachten die ik aanneem, want het is ook belangrijk dat ik pas bij een klant. Ik heb nu veel kennis, waardoor ik niet het wiel opnieuw hoef uit te vinden. Ik werk met vaste (ingehuurde) medewerkers en kan me concentreren op hoofdlijnen en op het aansturen van de medewerkers in het tuinwerk. Maar ik zal zelf ook in de tuin blijven werken. Dat is erg belangrijk voor mij.”

Meer info: http://ettematuininrichting.nl / info@ettematuininrichting.nl/ 06-23689038

‘Onder de loep’ werd geschreven door Yvon Schuler

ORGYD kindergroen