Bruggen in de Wilde Weelde Tuin, Foto Emiel Versluis (Vis à Vis Ontwerpers)
Een Wilde Weelde Tuin ontwikkeld
We zijn inmiddels 2 jaar verder sinds we met de aanleg van de Wilde Weelde Wereld op Appeltern zijn begonnen. Er is nu zo’n tweederde van het plan gerealiseerd en langzaamaan worden de grote lijnen zichtbaar. De verschillende tuindelen zijn verder ingevuld. Met de bruggen is de toegankelijkheid verbeterd en bovenal wordt het groener.
Dat in de Wilde Weelde Wereld niet alles in één keer af is, is misschien wel één van de beste kenmerken van een Wilde Weelde tuin. Het proces van de aanleg van zo’n bijzondere tuin vraagt namelijk om veel geduld.
Het begint al bij het maken van de plannen. Het ontwerpen van een Wilde Weelde tuin is anders dan die van een reguliere tuin. Bij een ‘normaal’ tuinontwerp ga je meestal uit van standaard nieuwe materialen die in de handel verkrijgbaar zijn
In de Wilde Weelde tuin kiezen we juist meestal voor hergebruikte materialen. Afhankelijk van de herkomst en fabricage is dit duurzamer en bovendien heeft ouder materiaal al veel karakter.
Binnen het ontwerp van de tuin is rekening gehouden met ruimte voor het experiment en afhankelijk van wat er verkrijgbaar is, krijgt het ontwerp dan ook telkens een verrassende wending. Bijzondere materialen zorgen dan uiteindelijk voor originele toepassingen en maken de tuin uniek. Dit creatieve proces is wel tijdrovend en vergt veel geduld, iets wat vaak makkelijk wordt vergeten bij het aanleggen van zo’n natuurrijke tuin.
Eén van de elementen die de nodige tijd hebben gevergd zijn de bruggen die dit jaar op de tuin gemaakt zijn. Want hoe overspan je 2 grote vijvers op een elegante, veilige manier? Hoe laat je ze dezelfde ontwerptaal spreken terwijl ze verschillende doelen dienen en kan dit van hergebruikt materiaal? Bovendien, blijf je binnen het budget?
Na vele schetsen, pittige discussies en berekeningen, en niet te vergeten de zoektocht naar het juiste materiaal, lijkt de uitkomst heel simpel; Een 4-tal grote meerpalen die kruislings in de grote vijver zijn gelegd nodigen de bezoeker uit om dicht bij het water te komen. De hoger liggende vijver kon overbrugt worden door slechts twee vlakliggende palen. Door hetzelfde materiaalgebruik zijn ze familie van elkaar.
De palen zorgen door hun robuuste afmeting voor een stabiele overspanning, vormen een veilige ‘balustrade’ en bieden zitgelegenheid om in het water te turen. Het loopvlak is gemaakt van eenvoudige stalen looproosters, afkomstig uit de varkensindustrie, opgesloten tussen de brede palen. De brug heeft door zijn materiaalkeuze meerdere kwaliteiten gekregen wat de beleving van de tuin ten goede komt.
Zo komt er langzaam aan meer vorm in de Wilde Weelde Wereld en passen de puzzelstukjes steeds beter in elkaar. Geduld is dus een schone zaak en zo’n tuin moet net als goede wijn even de tijd krijgen om te rijpen.
Emiel Versluis