Mulchen

Een kale grond betekent veel werk: onkruid wieden, plagen bestrijden, water geven, bemesten, afdekken tegen vorst.

In de natuur wordt ieder kaal stuk zo snel mogelijk gevuld met planten of met een laag bladeren. Mulchen betekent de bodem van de tuin bedekken met organisch materiaal. Door te mulchen boots je de natuurlijke situatie na en laat je de natuur al het werk voor je doen.

Mulchmateriaal
Mulchen kan met
– afgevallen bladeren
– houtsnippers
– stro
– compost
– kranten (de huis-aan-huis soort, die bevatten vaak geen giftige stoffen).

Het is raadzaam om in het voorjaar, als het weer zachter wordt en de tuin begint te ontwaken, de onverteerde resten van de mulchlaag op te ruimen. Dat is het moment dat ook slakken wakker worden. Zo kun je ze makkelijker vinden. Wat er over is van de mulch kan op de composthoop of kun je composteren in een vuilniszak. Om de grond daarna dan weer te mulchen met verse (zelfgemaakte) compost.

Goed voor de bodem
Mulchen is heel goed voor de bodem. Het onderdrukt de groei van onkruid en houdt de grond langer vochtig na een regenbui omdat de zon niet direct op de aarde kan schijnen. Het is in alle jaargetijden nuttig, maar zeker in de winter. ’s Winters houdt een laag bladeren de grond langer warm waardoor de planten het minder snel moeilijk krijgen.

Beestjes
Beestjes zoals lieveheersbeestjes en oorwurmen, schuilen er ook graag tegen de kou. Vogels zijn dol op deze insecten! Daarnaast wordt het bodemleven gestimuleerd door het verteerde blad. De bladeren vormen ook een warm dekentje op de bodem.

Bladaarde
Bladaarde, de grond die overblijft nadat de bladeren verteerd zijn, bevat veel nuttige voedingsstoffen voor planten. De stoffen in de bladeren bevorderen ook nog eens de groei van Mycorrhiza schimmels. Dit zijn schimmels die samenwerken met de wortels van planten, waarbij ze de plant beschermen tegen kwaadaardige schimmels, ziekten en bacteriën.

Iris Veltman
Iris’ Garden Ecology