Kweeperentaart

Kweeperentaart. Foto: Moniek de Bakker

Kweeperentaart. Foto: Moniek de Bakker

Kweeperentaart

Voorbereiden: 30 minuten
Kook en baktijd: 90 minuten
Taartvorm 24cm

Ingrediënten voor bodem zanddeeg
250 gram bloem
1 ei
100 gram oersuiker (mag eventueel nog minder)
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
125 gram roomboter

Ingrediënten voor de kweepeervulling
2-3 kweeperen
3 eieren
100 gram havervlokken
100 gram oersuiker
150 gram roomboter
1 eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater
1 theelepel kaneel

Bereiding
Zeef de bloem in een kom en breek het ei in een kuiltje midden in de bloem. Voeg oersuiker, vanillesuiker en snufje zout toe. Snijd boter in kleine stukjes en voeg het toe. Kneed alles met koude handen tot een gladde deegbol. Wikkel de deegbol in plasticfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen. Snijd de peren in grove stukken en kook ze in een pan met weinig water tot de stukken gaar zijn. Laat de peren afkoelen en maal ze daarna tot moes. Dit kan in een keukenmachine of Passe Vite. Meng er dan 3 eieren, de gesmolten roomboter, kaneel, 1 eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater en de oersuiker door. Voeg na het mengen de havervlokken toe en maak er een dik beslag van. Voeg wanneer het geheel nog dun is wat extra havervlokken toe.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het met een deegroller op een met bloem bestoven blad uit. Smeer de springvorm in met boter. Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met het deeg. Giet de vulling in de beklede springvorm. Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 graden, midden in de oven, gedurende ongeveer 50 minuten. De taart is klaar wanneer het geheel lichtbruin is.

Emiel Versluis (Vis à Vis Ontwerpers)

Andere recepten van de zondagse picknick
Bloemenlimonade
Plaatcake met seizoensfruit
Warme sinaasappeldrank