Sparren over dennen
Tot een jaar of vijftien geleden was het duidelijk welke boom je met Kerst in huis haalde: de spar (Picea abies). Het is een goedkope boom, die veel gekweekt wordt. Het nadeel van de boom is dat de naalden snel uitvallen. Zet hem daarom niet eerder dan twee weken voor Kerst in huis. De Servische spar(Picea omorika) is meer geschikt want hij houdt zijn naalden langer vast. De naalden hebben een blauwachtige kleur.
Tegenwoordig wordt ook vaak de Nordman (Abies nordmanniana) gebruikt als Kerstboom, een boom met een chique uitstraling door zijn dikke donkergroene naalden. Deze boom kost wat meer maar hij droogt minder snel uit. Je kunt de boom na de Kerst in de tuin planten. Zo heb je het jaar erop een iets grotere Kerstboom. Dat is duurzamer en je hebt de boom lekker dichtbij huis. Over duurzaamheid gesproken: hoe weeg je de aanschaf van een huurboom af tegen de transportkosten van de verspreiding van deze huurbomen?
Hoe zie je het verschil tussen Abies en Picea
- De rechtopstaande, stompe naalden van de Abies voelen veel zachter aan dan die van de Picea. De kegels zijn altijd rechtopstaand.
- De hangende naalden van de Picea zijn stekelig. Wanneer je een naald lostrekt komt een stukje bast mee. De kegels hangen.
Hoe zorg je ervoor dat je je Kerstboom volgend jaar weer kunt gebruiken?
Meet, voordat je de boom gaat kopen, thuis op hoe groot de boom mag zijn. Buiten lijkt de boom altijd kleiner en als je er dan thuis achter komt dat hij te groot is dan moet je gaan knippen. Dat is jammer voor de boom en voor jullie gezamenlijke toekomst.
Koop een gezonde en verse boom met een goede vaste kluit. Schud de boom en controleer hier en daar een tak op de naalden. Een gezonde en verse boom laat nauwelijks naalden vallen en ze vallen er bij het nalopen van de tak ook niet af. De kluit is vast (de grond blijft zitten), ook als de zak/pot eraf gaat. Zet de boom in een stevige ruime pot, vul de pot aan met tuinaarde, zet hem in de koelste hoek van de ruimte en geef dagelijks water. De boom droogt zo niet uit en is daardoor minder brandgevaarlijk.
Woon je in of rond Eindhoven? Je kunt de Kerstboom dan kopen bij bijvoorbeeld www.dommelsekracht.nl. Zij nemen de goed verzorgde boom weer terug en planten de boom op hun kwekerij. In veel steden kun je bomen huren. Kijk eens op de site van je gemeente.
Ook organiseren o.a. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en verschillende kwekers dagen waarop je je eigen boom kunt zagen of soms uit mag graven. Een bezwaar is dat deze bomen vaak op zandgrond staan waardoor de kluit niet geweldig is. Let er ook op dat je de juiste soort kiest.
En tot slot: Waarom zou je een Kerstboom in huis halen?
De Kerstboom staat voor de vernieuwing van het leven en de eeuwige hoop, een mooie gedachte voor de donkerste periode van het jaar.
Angelique Zeelen