‘Onder de loep’

Joost van der Spek

Joost van der Spek

Joost van der Spek van Manos Verdes

Al op jonge leeftijd werd Joost aangetrokken door de natuur. ‘Ik ben geboren in een tuindersgezin. Ik was altijd met plantjes en in de tuin bezig. Bij ons op het bedrijf moest alles netjes. Dat was ook zo in onze eigen tuin. Heel logisch, maar ik merkte toen al dat dit niet mijn manier was. Ik heb de middelbare tuinbouwschool doorlopen. Toch ging ik toen niet verder in het groen. In mijn rebelse puberjaren kwam ik via de sociale academie in het opbouwwerk terecht. Daar heb ik heel lang met veel plezier gewerkt. Gelukkig kwam de liefde voor natuur weer naar boven. Die heb ik omgezet in een opleiding tuinontwerp met daaraan gekoppeld ervaring opdoen in de praktijk. Sinds 2008 heb ik mijn bedrijf Manos Verdes, wat groene handen betekent.’

Hoe werkt Joost van der Spek? ‘Ik merk dat intuïtie bij mijn ontwerpen heel belangrijk is. Ik ontwerp tuinen waarin mensen zich kunnen ontwikkelen en zelf hun inbreng hebben. Soms willen mensen ook meewerken en dat is heel waardevol. De balans tussen mens, natuur en de kosmos speelt in mijn werk een belangrijk rol. De natuur heeft een rustgevend effect op mensen en vergroot spirituele groei. Wie zich in de natuur bewust is van de omgeving, merkt hoeveel rust ervan uitgaat. Werken in de tuin is helend. Wanneer ik met bewoners zelf de tuin aanleg, is hun reactie na een dag hard werken vaak: ik ben wel moe maar ik voel me helemaal herboren”. Dat is wat ik wil bereiken met mijn tuinen. Ik streef naar een groene wereld waarin de mensen een goede relatie hebben met de natuur om hen heen. Voor mijn werk is dat een perfecte combinatie.’

Wat heeft het winnen van een aantal prijzen voor je betekend? ‘Vooral het winnen van Zilver voor Duurzaamste Hovenier 2014 was geweldig. Toen kreeg ik veel erkenning en meer vragen naar tuinontwerpen. Ik vang deze groei op door samenwerking aan te gaan met collega’s. Belangrijk is om dicht bij mijn eigen gevoel voor tuinen te blijven en uit te dragen welke principes in mijn tuinontwerpen meespelen zoals: variatie tussen groenblijvende beplanting voor stabiliteit en bladverliezende planten voor verandering. Ik houd met de keuze van de beplanting rekening met de seizoenen en de waarde van de planten voor bijen en vlinders.’

Wat biedt de toekomst? ‘Ik wil veel aandacht besteden aan de betekenis van groen in opwarmende steden. Ik sluit me dan ook aan bij Operatie Steenbreek. Het is belangrijk dat er veel groen in steden komt, hergebruik van materialen bevorderd wordt en dat mensen balans in hun tuin gaan vinden en daarmee in zichzelf. Ik kan met mijn tuinontwerpen hierop invloed hebben en dat ga ik de komende jaren volop benutten.’

www.manosverdes.nl

info@manosverdes.nl