‘Onder de loep’

Wencke Habermann Natuurlijk Groen

Wencke is al van jongs af aan gedreven om in de natuur bezig te zijn. In het begin van haar carrière heeft ze zich gericht op plantenveredeling en tropische plantenteelt. Tijdens de hoveniersopleiding werd duidelijk dat ecologisch werken haar voorkeur heeft en in 2004 sloot zij zich aan bij Wilde Weelde. ‘Het ontwerpen van een tuin bij de school van mijn kinderen, maakte duidelijk hoe belangrijk het is om met je handen in de aarde te zitten. Het ontwerpen van mooie tuinen en lekker in het groen bezig zijn, kon ik toen mooi combineren. ‘

In haar bedrijf ‘Wencke Habermann Natuurlijk Groen’ richt Wencke zich zowel op particulieren als op grotere opdrachtgevers zoals scholen en, gemeenten. ‘Ik ontwerp en begeleid het proces om tot een goede tuin te komen. Bij de aanleg werk ik vaak samen met leden van Wilde Weelde. Ik merk dat het nodig is om vóór de aanleg goed met klanten te praten over het gebruik en de inzet van tuinen. Het is vooral noodzakelijk om te praten over het onderhoud, als de tuin er eenmaal is. Ik merk dat ik deze trajecten erg leuk vind om te begeleiden. Zelf ben ik nu betrokken bij een buurttuin dicht bij mijn huis. Heel inspirerend om samen met de buurt een tuin tot stand te brengen en te onderhouden.’

Wencke geeft aan dat zij het van belang vindt om de kwaliteit van een tuin goed te borgen. ‘Het ontwerp moet goed zijn, zodat het voor een lange tijd mee kan. Daarom besteed ik niet alleen veel zorg aan het ontwerp maar ook aan de beplanting. Ik werk graag met een combinatie van inheemse en uitheemse planten. Door een goede aansluiting te vinden bij de doelgroep, wordt een tuin beter. Ook vind ik het belangrijk om regelmatig bij de aanleg aanwezig te zijn en te overleggen met de uitvoerder, zodat het ontwerp precies zo wordt uitgevoerd als het bedoeld is. Het onderhoud doe ik graag samen met de klant, zodat hij zijn tuin goed leert kennen en daardoor meer kan genieten van zijn tuin. Ik werk voor particulieren, kinderdagverblijven, scholen, maar de laatste tijd ook voor buurtinitiatieven en zorginstellingen. Op Appeltern werk ik samen met collega’s van Wilde Weelde aan een natuurlijk speelterrein voor kinderen. Daarnaast geef ik ook cursussen over natuurlijke tuinieren. Hierdoor kan ik mijn kennis en passie doorgeven.’

Wencke werkt voornamelijk in een straal van 50 km rond Deventer (waar haar bedrijf is gevestigd). ‘Ik wil de plek waar een tuin komt ervaren en er dus regelmatig even langs kunnen gaan. Dat kan alleen als ik in mijn eigen woonomgeving werk.’

Wencke staat open voor nieuwe ervaringen en opdrachten die op haar pad komen. Misschien kunt u haar die geven?

Voor meer informatie:www.wencke-natuurlijkgroen.nl

of stuur een email naar : wenckenatuurlijkgroen@gmail.com

‘Onder de loep’ werd geschreven door Yvon Schuler

ORGYD kindergroen