Plant in de picture: hazelaar – Corylus avellana

De hazelaar is een oer-Hollandse struik die in iedere tuin past. De struik is op den duur meerstammig. Hij kan wel 6 meter hoog worden en ook zo’n omvang krijgen, maar hij is goed te snoeien. Hij werd dan ook veel toegepast in gemengde hagen, iets wat je de laatste jaren steeds meer ziet. Hij zal dan weinig vrucht dragen omdat het kort snoeien wel ten koste gaat van bloei, maar in de zomer is het een fantastische frisgroene vuller van een heg.

Haag met hazelaar en meidoorn

Al vanaf de eerste weken van het jaar bloeit de hazelaar met katjes van gele mannelijke bloemen en kleine rode vrouwelijke “knop”-bloemen. Het is een windbestuiver; hij heeft dus geen dieren nodig om bestoven te worden. Als de temperatuur hoog genoeg is gaan vroeg vliegende bijen er wel stuifmeel op halen omdat er meestal niet veel te vinden is in deze tijd van het jaar.

Bloei

Hazelaars zijn waardplanten. Heel veel dieren eten de noten: vogels zoals kraaiachtigen en spechten, zoogdieren zoals eekhoorns en muizen, en ook insecten zoals de hazelnootboorder – die legt eitjes in de noot.

Nootjes met muizenvraat

In de bloemen zit vaak een galmijt die de bloemknoppen doet opzwellen.  

Hazelaar met galmijt

Voor tal van nachtvlinders is het de plek om hun rupsen op grootte te krijgen zoals grote nachtpauwoog, Tauvlinder en nog 24 andere soorten – zo ook de dagvlinder gehakkelde aurelia.

Tauvlinder

Kortom, het is een struik die je echt “moet” hebben in een natuurrijke tuin. Hij doet het overal – ondanks dat het een soort is van bosranden op rijke bosgrond is hij in de praktijk helemaal niet zo kieskeurig.

Tekst en foto’s: Martin Stevens, Wolverlei

Plaats een reactie