Eetbare tuin

De eetbare tuin is een smulparadijs met zoveel mogelijk eetbare planten. Je vindt er een gemengde beplanting van eenjarige- en vaste planten, vruchtdragende heesters en klimplanten.
Het is ook een sfeervolle plek waar het heerlijk toeven is. Via het rondlopende pad beleef je niet alleen de tuin van alle kanten maar het vergemakkelijkt ook het onderhoud omdat je overal goed bij kunt.

Uitgangspunten

De gebruikte planten staan op een voor hen geschikte plaats. Schaduwliefhebbers in de schaduw, zonaanbidders in de zon. Een belangrijk uitgangspunt in elke Wilde Weelde tuin. Planten op de juiste plek hebben het naar hun zin en zijn daardoor minder bevattelijk voor ziekten en plagen. Het scheelt je een hoop werk.De overige uitgangspunten voor de eetbare tuin op een rijtje:

  • Gebruik van duurzame en hergebruikte materialen
  • Het streefbeeld is een gesloten, harmonieuze beplanting met een grote diversiteit aan gewassen, kleuren, bladvormen en vruchten
  • Een zitplek in de beschutting van een Robinia pergola waarlangs een druif omhoog slingert
  • Door een licht hellende border profiteren de planten volop van de zon
  • Tegen het hek dat rondom de tuin ligt, zijn eetbare en vruchtdragende klimmers geplant die langzaam het hek begroeien.

De tuin is ontworpen, aangelegd en wordt beheerd door hoveniersbedrijf Giel van der Palen. Neem ook een kijkje bij de stadsborders in de Wilde Weelde Wereld die ook vol eetbaar groen staan.

Planten in de eetbare tuin

Een eetbare tuin kan heel goed op een zonnige plek in je eigen tuin. Wil je ook zo’n eetbare tuin? Laat je op weg helpen met de gebruikte planten uit de eetbare tuin in de Wilde Weelde Wereld (op kleigrond).
Kruiden
In de zon: Munt, Melisse, Marjolein, Thijm, Rozemarijn, Salie en Kamille
In de schaduw: Lavas, Bieslook en Valeriaan
Bijenplanten
Wilde cichorei, Centranthus, Myrthis, Borage, Lavendel, Nepeta, Phacelia
Groenten
Rabarber, Pompoen, Kardoen, Pastinaak,Venkel, Vaste kool
Kleinfruit
Kruisbes, Rode bes, Zwarte bes
Klimmers (langs het hekwerk)
Japanse wijnbes, Braam, Framboos, Druif (slingert via de pergola)
Verder eetbaars
Daslook, Smeerwortel, Bosbes, Bosaardbei