Eetbare planten

Moestuin foto: Paardekooper Tuinen

Moestuin foto: Paardekooper Tuinen

Onverwacht eetbaar

Wat is er leuker dan lekker eten van groenten uit eigen tuin? Eerlijk gekweekt zonder kunstmest of vergif! Het zien groeien en oogsten is een uitdaging maar vooral een feest! Bessen of boontjes plukken, sla uit eigen tuin. Het smaakt allemaal zo veel beter.
Ook in jouw eigen tuin kun je groenten kweken of combinaties maken van sier- en eetbare planten.

Een eetbare tuin, zeker als stadslandbouw-project laat jong en oud kennis maken met de natuur en met voedsel. Laat je leuke dingen leren. Bijvoorbeeld dat aardbeien niet in een plastic bakje groeien. Een stadslandbouw project is ook een fantastische gelegenheid voor (buurt)bewoners om samen iets moois te realiseren in de buurt.

Lekker eten uit eigen tuin

Versier je sla met bloemen van daglelie (Hemerocallis), goudsbloem (Calendula officinalis) en Oost-Indische Kers (Tropaeolum minus). Zet rode tuinmelde of snijbiet tussen de vaste planten en oogst die als spinazie. Laat prei eens doorschieten: de prachtige kogelronde bloemen zijn eetbaar!

Ook dieren genieten van een natuurlijke tuin met veel eetbare, geurende en geneeskrachtige planten. En dan hebben we het niet alleen over de slakken.

Let wel goed op: er bestaan ook giftige planten….
Wilde Weelde-bedrijven helpen graag om een veilige eetbare tuin te realiseren.
In de Wilde Weelde Wereld in Appeltern vind je mooie voorbeelden van een eetbare tuin en eetbaar stadsgroen.

Iris Veltman van Iris’ Garden Ecology schreef over eetbare planten in en rondom de vijver en het wilgenroosje.