De kweepeer

Bloesem kweepeer. Foto: Tuin van de buren

Bloesem kweepeer. Foto: Tuin van de buren

Jaren terug was ik te gast op de toenmalige kwekerij van Wim Rutten in Leende en samen dronken we een kop koffie onder de mooie oude Kweepeer in zijn privétuin. Dié geur van de vruchten heeft op mij een onvergetelijke indruk gemaakt. Alleen daarom al zou je deze fraaie fruitboom kunnen toepassen in je tuin. Naast de prachtige bloeiwijze, die wat later is dan appel en peer, zijn de vruchten meer dan de moeite waard om naar te kijken. En laat je dan tevens betoveren door de heerlijke geur die de vruchten verspreiden.

De Kweepeer (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en is nauw verwant aan de peer, appel en de lijsterbes. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en de vrucht is algemeen bekend in veel landen, met name in Zuid-Europa en Japan.

De vrucht

In Nederland stond vroeger bij veel boerderijen een kweepeer. De reden hiervoor moet zijn dat de vrucht zich goed laat inmaken. De laatste jaren wordt de Kweepeer weer steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en in toko’s.
Helaas zijn Kweeperen rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees, maar wie het leuk vindt om in de keuken aan de slag te gaan maakt er heerlijke compote, marmelade of jam van. De vorm van de vruchten is appel- of peervormig en bij goed gesorteerde kwekerijen zijn er verschillende soorten te verkrijgen.

Blad kweepeer. Foto: Tuin van de buren

Blad kweepeer. Foto: Tuin van de buren

De plant is in verschillende verschijningsvormen toe te passen. Persoonlijk vind ik de leivorm heel mooi bij deze fruitboom. Indien je deze langs een beschutte zuidmuur leidt heb je plezier van de statige vorm, de prachtige bloesem, het fraaie grote groene blad en uiteraard, de geurende vruchten.
Bij een vrijstaande boom is snoeien om vrucht te dragen of ‘de vorm in de boom’ te houden niet nodig.

Op niet te natte grond groeit de Kweepeer prima en de grond mag redelijk basisch zijn, zowel op zand als op kleigrond voelt de plant zich thuis. Zelf denk ik dat de smaak en geur van de vrucht sterker is op voedzame kleigrond. Desalniettemin was mijn beleving op het stukje zandgrond in Leende heel prettig!

Ernst Oostindie
Binnen de hagen – tuinen met ernst