Bloemenwei

Van gazon naar bloemenwei

Een bloemenwei biedt, in tegenstelling tot een kortgemaaid gazon, veel meer variatie en dierenleven in tuin of park. In een bloemenwei valt van alles te beleven! Wat let je om een deel van het gazon om te vormen tot bloemenweide en zo de natuur in je tuin te ontdekken?

Het is heerlijk om in een bloemenwei te liggen en te mijmeren. Als je er paden doorheen maait kun je er leuk doorheen wandelen. Langs verharde paden kan het hinderlijk zijn als grassen en bloemen overhangen. Maai dan een strookje van 40 cm langs het pad kort: dat geeft een verzorgde aanblik.

Een bloemenwei ontstaat vanzelf als een stukje gras één of twee keer per jaar wordt gemaaid, maar dat kan wel lang duren. Sneller gaat het als je zelf een stuk inzaait.

De meest kleurrijke bloemenweides zijn die met klaprozen, korenbloemen, slangenkruid, cichorei en honingklaver. Deze soorten verdwijnen als de grond tot rust komt om plaats te maken voor grassen en vaste soorten. De groei van grassen wordt tegengegaan door inzaaien met ratelaar.