Water in de tuin

Nederland raakt steeds meer bebouwd en daarom kan het regenwater vaak niet gewoon wegzakken in de bodem. Zo kan plaatselijk verdroging of wateroverlast ontstaan. Zorg er voor dat het regenwater niet via het riool wordt afgevoerd, maar in de bodem wordt opgenomen. Dat geldt ook voor het water dat van het dak komt. De vijver kan een mooie waterberging zijn.

 

Wateroverlast

Vaak wateroverlast in je tuin?
Ook dan is een vijver een logische, natuurlijke oplossing.
Leid het regenwater van het (tuin)huis naar je vijver. Overtollig water wordt opgenomen in een moeraszone waarin planten en diertjes een plek krijgen. Als het regent, stroomt de poel langzaam vol. Na de regen zal het moeraswater langzaam in de bodem wegzakken.

 

Vijver aanleggen

Een vijver is een eldorado voor kikkers, padden en salamanders. Insecten, zoals libellen zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van helder, stilstaand water met een rijke begroeiing. Vogels nemen graag een bad in de vijver, egels komen een slokje drinken en vleermuizen jagen boven water weer op insecten.
Je hoeft niet perse een grote tuin te hebben. Ook in een kleine tuin past een vijver. Die kun je bijvoorbeeld maken van een plastic kuip die in allerlei maten te koop zijn.

De aanleg van de vijver in een notendop.
Lees verder

 

Waterberging in de natuurrijke tuin

‘We willen een tuin waarin het water goed wordt opgevangen en waarbij zo min mogelijk water wegloopt in het riool’. Een praktijkvoorbeeld: De tuin van de opdrachtgevers is ongeveer 6 x 7 m groot en ligt op het oosten. Bij de achterbuurvrouw staat een flinke boom in de tuin. We hebben dus te maken met een schaduwrijke tuin. Veel ruimte voor waterberging lijkt er niet te zijn, maar we gaan aan de slag.

Het dakdeel dat afwatert op de achterkant is 24 m² groot, dat betekent dat er 360 liter water opgevangen moet worden. Daarnaast is er een balkon dat 30 liter water afgeeft bij een flinke bui. De vuistregel is dat je voor elke m² dakoppervlak 15 liter wateropvang nodig hebt als er een bui valt van 15 mm. Dat is 1,5 emmer water per m². Het gaat om het dakdeel dat afwatert via een regenpijp in je achtertuin.

Op welke manier kun je overtollig water in je tuin laten wegvloeien?
Lees verder

 
doorzoek de site
 

- Tip 24 -

Nederlands hout in de tuin: hardhout: acacia, inlands eiken, en tamme kastanjehout. Planken van douglas of lariks voor hekken en schuttingdelen

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter