Wilde Weelde Nieuwsbrief Bekijk online
Aan de slag met houtrillen en takkenwallen
Een houtril of takkenwal is eigenlijk een wand van dode takken. Een afscheiding opgebouwd uit dood snoeihout, opgestapeld of gevlochten tussen palen. Het krijgt uiteindelijk een beetje het model van een heg, maar dan opgebouwd uit dood hout. Dood hout zit echter vol met leven! Een houtril of takkenwal is ontzettend waardevol voor de biodiversiteit. Een veilige haven Veel organismen, van klein tot groot, vinden een fijne schuilplek in zo’n stapel van dood hout. Zo’n, op het oog, stapel dood hout zit dus vol met leven. Je laat een takkenril in het broedseizoen dan ook het beste met rust. “Dood…
Lees meer...
 
Winterakoniet, Eranthis hyemalis,
Allerlei planten bloeien tegenwoordig midden in de winter, zeker nu er steeds vaker zachte winters zijn. Wat dus een late, vroege of doorbloeiende plant is, is niet altijd even duidelijk. Een onbetwiste zeer vroege voorjaarsbloeier is toch wel de winterakoniet (Eranthis hyemalis). Al in januari komen de vrolijke gele bloemetjes tevoorschijn. Je moet wel goed kijken, want veel hoger dan tien cm wordt het niet. Het halskraagje van ongesteelde, ingesneden blaadjes direct onder de bloem ziet er behaaglijk warm uit. Met flink wat geluk kun je ze zelfs ruiken. Daarvoor moet je het treffen op een zonnige, windstille dag. Op…
Lees meer...
 

Laat de boel nog even de boel! Het is begrijpelijk dat je handen beginnen te jeuken. Zeker met mooi zonnig weer hebben we zin om lekker de tuin in te gaan en onze handen uit de mouwen te steken.

Beter is het om nog even geduld te hebben. Het kan namelijk nog flink koud worden! Juist dan hebben alle dieren, groot en klein, de beschutting nodig van afgevallen blad en afgestorven plantresten. Ook de stengels die zijn blijven staan kunnen beter nog even blijven, want daar zitten nog zaden in!

Wat je wel kunt doen is beginnen met het snoeien van bijvoorbeeld je fruitbomen, knotwilgen of wilgentunnels. Dit snoeihout kun je dan mooi verwerken in je houtril/ takkenwal.

Tuinrecept
facebook  twitter  linkedin  instagram 
Vakgroep natuurrijke omgeving

©2022 Wilde Weelde
Uitschrijven   |   Beheer je abonnement   |   Bekijk online