Fotograaf: Ali Taylor (sxc.hu)

Wilde Weelde Wereld op Appeltern

Sinds 2013 realiseert de Vakgroep de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern. Het terrein is 5.000m2 groot en ontworpen door Vis à Vis Ontwerpers. De tuin is nog in ontwikkeling maar dit jaar, 2017 wordt het laatste deel, het stinzenbos, aangelegd.

In het tijdschrift Oase verschenen in 2016 een viertal interessante, verdiepende artikelen over de Wilde Weelde Wereld. We willen ze je niet onthouden.

Een eerste kennismaking
De vijvers
Drie muren
Verharding

 

​Realisatie in fasen

De realisatie wordt uitgevoerd door een groot aantal bedrijven binnen de vakgroep. De coordinatie van de aanleg en realisatie van deze grote tuin ligt bij Soontiëns Hoveniers
In het ontwerp zijn zes tuinen ontworpen en aangelegd door individuele Wilde Weelde bedrijven of een samenwerkingsverband. Deze zes thematuinen zijn: zevenbladtuin, eetbare tuin, kleine beestjes tuin, therapietuin voor jongeren en de buurttuin. Tuin nummer zes wordt in 2017 aangelegd.

Er worden regelmatig werkdagen georganiseerd, waaraan alle leden kunnen meedoen. Niet alles wordt in één keer aangelegd. Juist de aanleg van verschillende onderdelen is aanleiding om het publiek te betrekken bij het ontwikkelen van een natuurrijke tuin.

 

Verschillende onderdelen

De Wilde Weelde Wereld is zo opgebouwd, dat er voorbeelden van natuurlijk tuinieren te zien zijn voor allerlei schaalniveaus. Van achtertuinen tot gemeenschappelijke (buurt) tuinen, landelijke tuinen of juist een stenige, stedelijke omgeving.

 

Sponsoren

Ook bedrijven buiten Wilde Weelde hebben ons met diverse materialen en op verschillende manieren ondersteund. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee!

Wij willen heel graag de volgende bedrijven bedanken:
De Tuinen van AppelternFirestonelining (vijverfolie), Beton Son (betonblokken), Boomrooijerij Weijtmans (bomen, transport), Kwekerijen Decker-Jacobs (beplanting), Gemeente West Maas en Waal (wilgentenen), Aquaflow (verharding), Hooijer Wegenbouw B.V. (transport), Van Woudenberg B.V. (transport), Marlou Kursten (kunstbemiddeling), E. van Lommel-Biesma (walnotenboom), Borgart (mozaiek bank) en Nancy Klomp Watersnijtechniek.

 
doorzoek de site
 

Wilde Weelde Wereld, juli 2014. Foto: Hoveniersbedrijf van der Meer

 

- Tip 23 -

Bij stapelmuurtjes kun je het beste schuin naar achter stapelen zodat regenwater naar binnen vloeit en de muur tegen de hoge kan leunt. Harde betonmaterialen en zachte baksteen of dakpannen door elkaar gebruiken. Ook stukken hout en planten kun je meestapelen.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter