Stadsborders

Tagetes patula 'Linnaeus', foto van Marjolein van den Bosch

Tagetes patula ‘Linnaeus’, foto van Marjolein van den Bosch

Wild Dagga!

Tijdens de zondagse picknick op 18 september in de Wilde Weelde Wereld (Tuinen van Appeltern), was er extra aandacht voor het eetbare groen. Dat eten uit de tuin of openbaar groen in de belangstelling staat was goed te merken. Er waren veel

bezoekers met vragen over eetbare planten.

Noam Schipper (hoveniersbedrijf Giel van der Palen) heeft een model Eetbare tuin ontworpen en gerealiseerd. In deze tuin met een uitnodigende vormgeving met allerlei zitjes en doorkijkjes is van alles te plukken en te oogsten.

In de Stadsborders, gelegen aan het plein bij de stenen muur, nemen we eetbaar groen als uitgangspunt. Veel groenten stammen af van één- en tweejarige planten uit het mediterrane klimaat. Ook in de Stadsborders passen we één- en tweejarige planten toe. De mediterrane sfeer is ingevuld door te kiezen voor grijsbladige planten en bloemen met warme kleuren zoals oranje en rood. Het blijkt dat zelfs een paar planten in die kleuren groot effect sorteren. De Leonurus is dit jaar wel een voltreffer! Tagetes ‘Linnaeus’, Amaranthus ‘Bisquit’, Scabiosa atropurpurea en Tropaeolum ‘Black Velvet’ dragen ook bij aan de sfeer.

Bij het samenstellen van een beplantingsconcept voor de Stadsborders is de Leonurus leonotis gekozen om zijn warme bloemkleur, opvallende vorm en bijzondere eigenschappen. Een beetje spannend, want de plant staat bekend als ‘Wild Dagga’ en wordt in smartshops aangeboden om zijn hallucinerende werking. De plant geldt hier als eenjarig omdat hij een gewone Hollandse winter niet overleeft. Bij de éénjarigenkwekerij van Dicky Schipper (http://www.kwekerijschipper.nl/) in Maurik zijn de planten besteld en in de Wilde Weelde Wereld uitgeplant. Wat een effect!!

Twee Wilde Weelde leden die deze picknick organiseerden, Sifra Timmermans en Marjolein van den Bosch hebben na de zondagse picknick wat blaadjes en bloemen van de Leonurus meegenomen om deze als thee uit te proberen. Marjolein vond de thee zo bitter dat ze het bij enkele slokjes heeft gelaten en geen nader effect kan melden….


Sifra had een andere ervaring:

Voor een ‘nog-nooit-drugs-gebruikt’-mens als ik was het drinken van Leonurus thee uit den boze. Maar ter wille van de wilde verhalen over de stadsborders maakte ik een uitzondering voor de Leonurus. De thee, die ik alleen van de oranje bloemen zette, smaakte goed en zag er vrolijk uit. Na een half kopje ervoer ik tintelingen in mijn benen. Daarna voelde mijn hoofd wat leger, werd mijn ademhaling vrijer en had ik geen last meer van mijn vermoeidheid. Ik ervoer de wereld om me heen wat verder weg en wat positiever”.

vaste boekweit (Fagopyrum dibotrys), foto Marjolein van den Bosch

vaste boekweit (Fagopyrum dibotrys), foto Marjolein van den Bosch

We zijn nog aan het experimenteren met de inrichting van de Stadsborders. Met de ervaringen die we opdoen sturen en schuiven we in de beplanting. We merken bijvoorbeeld dat er in de stadsborders meer vaste planten en struiken nodig zijn om niet om te komen in het onkruid. Ook de grootte van de planten valt soms tegen. De topinamboer is prachtig dit najaar, maar hij moet niet nog groter worden.

De vaste boekweit (Fagopyrum dibotrys) oogst veel bewondering.

Dat smaakt naar meer: eetbare planten als basis voor de inrichting van de openbare ruimte. Daar kunnen mensen kennismaken met een rijkdom aan smaken en kleuren.

Ook voor Wilde Weelders is de wereld van eetbaar groen een ontdekkingstocht.

Marjolein van den Bosch (Marjolein Tuinwerk) en Sifra Timmermans (Tuinrecept)