Planten kweken

Tuin kwekerij Ninabel. Foto: Wankja Ferguson

Tuin kwekerij Ninabel. Foto: Wankja Ferguson

voor de natuurrijke tuin

Planten kweken lijkt vaak makkelijker dan het is. Dat blijkt tenminste uit ervaringen die ik hoor van mensen die het proberen. Het begint met het zaaien.

Veel soorten zaai je in het voor- of najaar en deze zullen redelijk snel ontkiemen, maar een aantal soorten heeft een andere gebruiksaanwijzing. Er zijn bijvoorbeeld zaden die een koudeperiode nodig hebben en pas gaan ontkiemen als het daarna wat warmer wordt, zoals zaden van beemdkroon of Zeeuws knoopje. Die zaai ik daarom in december.
Er zijn ook zaden die eerst een paar weken 20 graden nodig hebben, daarna flinke kou en pas ontkiemen in het voorjaar. Een voorbeeld hiervan is de moerasspirea, die je dus het beste in augustus al kunt zaaien. Sommige zaden kiemen onder een laagje grond, maar anderen zijn juist lichtkiemers, zoals de pimpernel, en kiemen alleen als ze niet met grond bedekt zijn.

Als kweker probeer je de ideale kiemomstandigheden voor een plant te creëren door te bedenken hoe het in de natuur zelf werkt. Als dat niet mogelijk is kun je die omstandigheden nabootsen, bijvoorbeeld door zaad een periode in een koelkast of vriezer te bewaren om zo de winterperiode te imiteren.
Het nadeel van zaaien is dat planten niet altijd kleurvast terugkomen. Sommige (inheemse) planten kunnen variëren van blauw naar wit, zoals de damastbloem. Als je denkt de witte variant te hebben uitgezaaid, kan er ook een blauwe bloem komen.

Stekken

Zelf kweek ik daarom veel planten op door middel van stekken. Van sommige planten neem ik kopstekken, van andere juist wortelstek. Kopstekken, de toppen van een plantenstengel, gebruik ik van mei tot augustus. Wortelstekken verkrijg je door uitlopers met wortels vanplanten te halen of door planten te scheuren en dat doe ik in het voor- of najaar.
De stekken of zaailingen kweek ik op in bladaarde, niet in aarde op basis van turf. De planten die lang in de pot staan krijgen af en toe wat compost-thee”. Dit is een mengsel van allerlei bacteriën en suikerstroop dat de plant een opkikker geeft. Planten die lang in een pot staan, hebben meestal een flinke wortelkluit. Zo gauw ze in de volle grond staan, zullen ze zich snel ontwikkelen tot forse en gezonde planten.

Planten voor de natuurrijke tuin

Ik kweek vaste planten en een aantal tweejarigen, die thuis horen in een natuurrijke tuin. Inheems of niet, ze moeten in ieder geval waardevol zijn voor insecten als wilde bijen, vlinders en zweefvliegen. Ze leveren dus veel nectar en zijn het liefst ook waardplant voor wilde bijen of vlinders.
Inheemse planten zijn het allerbeste als je veel insecten en andere dieren in je tuin wilt, maar ik houd als plantenliefhebber ook erg veel van een aantal prachtige, niet-inheemse planten. Ook deze planten kunnen heel nuttig zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de scharnierbloem en zonnehoed, zij leveren veel nectar en insecten zijn er dol op!

Marijke Akerboom
Drachtplantenkwekerij Ninabel