Ontwerp Floriade-tuin

Ontwerp

Wandelend over een recht of een slingerend pad ervaar je de verschillende benaderingen van tuininrichting: ‘recht op je doel af’ of ‘avontuur’.

Leer van ervaren vakdeskundigen hoe je kunt samenwerken met de natuur. Ontdek hoe je verantwoord kunt omgaan met materialen, bodem en water, met als resultaat meer leven, verwondering en harmonie in jouw tuin.

Wilde Weelde wil inspireren, informeren en ondersteunen bij het realiseren van een natuurrijke tuin in iedere woon- of werkomgeving. Deze tuin op de Floriade is een voorbeeld van het werk van de professionals van Wilde Weelde.

De WildeWeeldeWereld laat zien dat een natuurrijke tuin kan passen in iedere tuinstijl. Zowel tussen strakke lijnen als in een meer organisch ontwerp voelen planten en dieren zich prima thuis

 

Visie

Het ontwerp van de WildeWeeldeWereld laat zien waar Wilde Weelde voor staat: een natuurrijke tuin met ruimte voor planten en dieren en natuurlijke ontwikkeling. Wilde Weelde wil laten zien dat je een tuin kunt ontwikkelen, waarbij het realisatieproces net zo belangrijk is als het resultaat.

Schoonheid en avontuur
Dankzij de variatie aan planten, kleuren en vormen straalt de natuurrijke tuin van WildeWeeldeWereld schoonheid, harmonie, eenheid en rust uit. Maar als je wat verder op onderzoek gaat, is er nog meer te beleven. Ontdek het theater van de natuur: je vindt er avontuur en ongewone verrassingen. In en om het water vind je verschillende kleine dieren. Het water geeft bovendien een extra dimensie aan je tuin door de weerspiegeling en het steeds wisselende wateroppervlak.

Bij de aanleg van een natuurrijke tuin leer je om samen met de professionals van de Wilde Weelde breder te kijken, de tijd te nemen en te genieten van de natuurlijke ontwikkeling van jouw tuinparadijs.

Variatie
Kenmerk van de natuurrijke tuin is variatie en veel biodiversiteit. Door te zorgen voor veel variatie in de tuinaanleg (hoog-laag, nat-droog, schaduw-zon) en aangepaste beplanting ontstaat meer biodiversiteit.

In een natuurrijke tuin huizen veel dieren. Vogels, vlinders, hommels, libellen, amfibieën en egels vinden vanzelf de weg naar de tuin als er voldoende voedsel, nest- en schuilgelegenheid voor ze is. In de WildeWeeldeWereld vind je hiervan verschillende voorbeelden.

Milieu
Wilde Weelde werkt met duurzame materialen die geen schade doen aan het milieu. Naast de herkomst is ook van belang wat er later met gebruikte materialen gebeurt.

Voorbeelden van de duurzame materialen in de WildeWeeldeWereld:

  • duurzaam hout zoals Europees hardhout van kastanje en robinia voor de brug en de compostbanken
  • hergebruik van grondstoffen zoals puin en bouwafval
  • vijverfolie van HPDE in plaats van het slecht afbreekbare PVC
  • organische mest in plaats van kunstmest
  • ecologisch plantmateriaal dat past bij de groeiplek
  • geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
 

Van plan tot tuin

In de WildeWeeldeWereld zie je twee paden: een recht en een slingerend pad. Wandelend over deze paden ervaar je de verschillende benaderingen van de tuininrichting: ‘recht op je doel af’ of ‘kans op avontuur’. De balans tussen resultaatgericht werken en avontuur en vrijheid van denken kenmerkt het werk van Wilde Weelde professionals: een tuinontwerp moet aansluiten bij het praktische gebruik en ook ruimte bieden aan natuur en natuurlijke ontwikkeling.

Het slingerpad van WildeWeeldeWereld biedt je de meeste kans op bijzondere natuurbeleving. Het staat ook symbool voor het ontwerpproces waarbij je niet altijd recht op het doel afgaat, maar verkent wat de optimale invulling voor natuur in jouw tuin is. De Wilde Weelde professionals helpen hun opdrachtgevers om van het ontwerpproces te genieten en de tijd te nemen om nieuwe inzichten te verkennen. Ze bekijken de ruimte vanuit verschillende perspectieven en helpen de opdrachtgever om het onbekende te ontdekken.

Stapelmuren
Dankzij de stapelmuren kent de tuin veel variatie in hoogte. De muren zelf zorgen ook voor meer natuurlijke variatie, want in de kieren tussen de stenen is ruimte voor allerlei planten en dieren. In de tuin zijn meerdere stapelmuren verwerkt: onder andere bij de heuvel en bij de vijver. De stapelmuren zijn een goed voorbeeld van hergebruik van materialen. De brokken zijn afkomstig van een betonweg die in de buurt opgebroken werd. In de heuvel is een container verwerkt voor opslag van materialen.

 

Meubilair: compostbank

Compostbank. Ontwerp van Buitenkans

Compostbank. Ontwerp van Buitenkans

Een van de zitelementen van de WildeWeeldeWereld is een compostbank. De bank bestaat uit verschillende modules. Hij doet niet alleen dienst als bank en compostbak, maar ook als kweekbak voor paddenstoelen. Hij is desgewenst uit te breiden met een egelburcht, slakkenverblijf of wormenbak. Vooral in een kleinere tuin kan de compostbank een mooie oplossing zijn om ruimte te winnen. De compostbank is ook goed toepasbaar in projecten voor Natuur- en milieuonderwijs. Ruurd van Donkelaar heeft deze bank ontworpen en Giel van de Palen heeft voor de uitvoering gezorgd. De bank is op bestelling leverbaar en sluit dan volledig aan bij jouw wensen.

Meubilair: bijtjesbank

Bijtjesbank april 2012, constructie

Bijtjesbank april 2012, constructie

De bijtjesbank is opgebouwd uit leem. Leem is een natuurlijk materiaal dat vermengd met mortel, klei, zand en stro gebruikt wordt bij de realisatie van verschillende vormen. In het luchtig opgebouwde materiaal is ruimte voor insecten.

Wilde bijen nestelen in de bodem, of in gaatjes, spleten, rietstengels en andere kleine ruimten. Om ervoor te zorgen dat wilde bijen een goede nestplaats vinden, is in deze bank een bijenhotel gemaakt van rietstengels, takjes en houtblokken met boorgaten. Veel soorten wilde bijen leven solitair. Ze steken niet en helpen bij de verspreiding van stuifmeel.

2012 is het ‘Jaar van de Bij’ en daar zijn goede redenen voor, want in de afgelopen jaren is er een zorgwekkende bijensterfte in ons land. Honing- en wilde bijen zijn in gevaar omdat het Nederlandse landschap steeds minder bloeiende planten voor hen biedt. Dat kan consequenties hebben voor onze voedselvoorziening omdat bijen ook voor een belangrijk deel voor de bestuiving van de gewassen zorgen.

 

Wilgenprieel

In de tuin wordt een “wilgentenenkunstwerk” gebouwd naar ontwerp van Erik Bretveld (www.babako.nl) en Arjan Quartel (www.qgroenbeheer.nl). Dit vlechtwerk wordt gemaakt van bundels verse wilgentenen die ingenieus met elkaar worden verweven. De wilgentenen worden beschikbaar gesteld door het Brabants Landschap. Doordat er verse wilgentenen gebruikt worden, loopt het vlechtwerk in de loop van de zomer uit en komt het letterlijk en figuurlijk “tot leven”.

Wilgenprieel van Babako
Wilgenprieel van Babako
 
doorzoek de site
 

- Tip 30 -

Met snoeihout kun je takkenwallen maken, los gestapeld of tussen twee rijen met kastanjehouten palen. Een goeie schuil- en broedplaats voor egels en vogels

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter